Bij letselschade sneller duidelijkheid over vergoeding

22062021 verzekeringen.jpg

Het Verbond van Verzekeraars, de ANWB en Slachtofferhulp Nederland hebben de handen ineengeslagen om slachtoffers van letselschade sneller duidelijkheid te bieden over een mogelijke schadevergoeding. Ze hebben daarvoor een intentieverklaring getekend.

Complexe afwikkeling

Algemeen directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars noemt de afwikkeling van letselschades heel complex. 'Daar moet verandering in komen. Met deze verklaring geven wij aan dat we stappen willen zetten naar een eenvoudiger schadeafhandeling. En daar hebben we elkaar hard bij nodig.'

Te trage uitbetaling

Slachtoffers van bijvoorbeeld een ongeluk kunnen de veroorzaker aansprakelijk stellen en een claim indienen bij diens verzekeraar. Maar de uitbetaling van het geld gaat soms zo traag dat het slachtoffer al overleden is voordat het geld is uitgekeerd. Het duurt vaak lang om de aansprakelijkheid vast te stellen en vervolgens te bepalen waar het slachtoffer recht op heeft.

Nieuwe aandachtspunten

Om daar verandering in te brengen, willen de drie organisaties onder andere een denktank oprichten en met branchepartijen in gesprek gaan over het invoeren van een snellere, eenvoudiger en toegankelijkere schadevaststelling. Ook is afgesproken om contact tussen veroorzaker en slachtoffer breder onder de aandacht te brengen.

Een groot deel van de Tweede Kamer oordeelde vorig jaar dat verzekeraars sneller over de brug moeten komen bij letselschade. Met dit plan wordt onder meer invulling gegeven aan een Kamermotie, aldus de drie partijen.

Fragment Radar: letselschadeslachtoffers

Radar heeft eerder al aandacht besteed aan letselschadeslachtoffers die onnodig lang op hun vergoeding moeten wachten. Dit fragment vind je hieronder:

Letselschadeslachtoffers

Bron: ANP