Bijbetalen voor koffer: waar moet je op letten?

780x439_koffer_inchecken_vliegveld_29042019.jpg

Steeds vaker moet je bij je vliegticket extra betalen voor je ruimbagage. Binnen Europa is dat al de normaalste zaak van de wereld. Inmiddels zijn er ook steeds meer maatschappijen die bij vluchten buiten Europa een toeslag vragen voor je koffer. Waar moet je op letten?

Bij vrijwel alle maatschappijen is handbagage nog steeds gratis. Ryanair is hier een uitzondering op, want daar moet je tegenwoordig ook betalen voor handbagage, behalve als deze kleiner is dan 40x20x25 centimeter. Dat komt neer op een goedgevulde hand- of aktetas. Voor tien kilo handbagage met een maximaal formaat van 55x40x20 centimeter betaal je negen euro per vlucht. Voor hetzelfde gewicht aan ruimbagage betaal je tien euro. 

Extra kosten aan de balie

André boekt bij een tussenpersoon voor vier personen tickets naar Toronto in Canada. Bij de balie op Schiphol blijkt dat André moet bijbetalen als zijn reisgezelschap wil inchecken. Ruimbagage blijkt niet inbegrepen te zijn in het ticket. Extra kosten: 200 euro voor vier koffers. André beklaagt zich bij de luchtvaartmaatschappij, maar die verwijst door naar de tussenpersoon.

Bij wie moet je klagen?

Je kan eerst klagen bij de tussenpersoon waar je de vliegtickets hebt geboekt. Daar heb je immers de overeenkomst mee gesloten. Is er duidelijk gecommuniceerd of er wel of geen bagage inbegrepen is? Welke informatie wordt daarover gegeven in het boekingsproces of in de zoekresultaten? Sommige tussenpersonen bieden de mogelijkheid om via hen al je koffer bij te boeken. Dat kan duurder zijn. 'Een tussenpersoon kan administratiekosten in rekening brengen voor het (bij)boeken van bagage.' Rechtstreeks boeken bij de vliegmaatschappij is vaak het goedkoopst, aldus Eva Calvelo van het Europees Consumenten Centrum.

Bij de meeste tussenpersonen staat tegenwoordig vermeld of bagage inclusief is of niet. Soms staat er een icoontje met het getal één bij of staat er 'incl ruimbagage'. Als er geen bagage inclusief is, staat dat ook vermeld, bijvoorbeeld met de zin 'excl ruimbagage'.

Op het vliegveld betalen voor bagage?

Ja, 'maar dat is soms wel duurder dan als je bagage tijdens het boekingsproces boekt', zegt Calvelo. In sommige gevallen is het echter de enige mogelijkheid. Als een vliegreis door meerdere maatschappijen wordt uitgevoerd onder vluchtnummers van één maatschappij, dat heet codeshare, dan kan het zijn dat je geen bagage kan bijboeken tijdens het boekingsproces of bij het online inchecken. Het loont daarom om bij het boeken goed te kijken of alle vluchtnummers van de uitvoerende luchtvaartmaatschappij zijn. 

Let goed op bij het boeken!

Als je rechtstreeks bij de luchtvaartmaatschappij boekt, let dan goed op tijdens het selecteren van het tarief. Doordat bagage niet meer overal inbegrepen is, hebben vliegmaatschappijen zogeheten Light- of Basic-tarieven ingevoerd. Er is dan niet altijd bagage inbegrepen. Er zijn ook maatschappijen die beide termen gebruiken in hun boekingsproces. 

  • Zoals Lufthansa. Daarbij heb je bij Basic wel een koffer, maar bij Light niet. 
  • Bij United heb je bij Basic Economy geen koffer, bij Economy wel. 
  • Air Canada rekent een bagagetoeslag voor een Basic-ticket, maar niet als je kiest voor Standard.
  • Bij Delta worden zelfs de termen Basic Economy en Economy Light door elkaar gehaald, afhankelijk van welke maatschappij de vlucht uitvoert. Beide tarieven zijn zonder bagage. Main Cabin-tarieven zijn inclusief koffer.
  • British Airways hanteert de namen Economy Basic en Economy Standard waarbij bij de laatste wel een koffer inbegrepen is.

Over het algemeen kan gezegd worden dat de prijs voor een losse koffer per enkele reis tussen de vijftig en zeventig euro ligt. 

Tips om op het vliegveld sneller door de handbagagecontrole te komen