Bijna 60% betaalt meer aanvullende zorgpremie dan zij vergoed krijgen

aanvullende-zorgverzekering_uitslag_780.jpg

81 procent van ruim 31.000 deelnemers aan het Radar Testpanelonderzoek heeft dit jaar een aanvullende zorgverzekering afgesloten. Daarvan heeft slechts 1 op de 5 alles waarvoor zij aanvullend verzekerd zijn daadwerkelijk al gebruikt. Veel mensen geven aan dat zij geen berekeningen maken. Van degenen die dat wél eens hebben gedaan, geeft bijna 60 procent aan dat zij weleens meer premie betaald hebben dan ze vergoed hebben gekregen. Het percentage dat zich aankomend jaar aanvullend wil verzekeren, ligt met 66 procent een stuk lager dan het huidige percentage.

Ruim 31.000 mensen vulden onze vragenlijst over aanvullende zorgverzekeringen in. 81 procent geeft aan dat zij dit jaar een aanvullende verzekering hebben, wat in de buurt komt van de 86 procent die dat in Nederland daadwerkelijk heeft. Daarvan geeft maar liefst 80 procent aan dat zij aanvullend verzekerd zijn omdat ze bang zijn voor de kosten.

Aanvullend verzekerd voor fysio

De redenen die mensen geven voor het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering zijn: dat zij graag goed verzekerd zijn tegen onverwachte gebeurtenissen (zegt 51%) en 32 procent heeft ieder jaar medische kosten die niet vallen onder de basisverzekering. Veel mensen verzekeren zich aanvullend vanwege een specifiek zorgvraag, waarbij fysiotherapie het meest genoemd wordt, door ruim drie kwart van de ondervraagden.

Hieronder een opsomming van de specifieke zorgvragen die voor mensen een reden vormen zich aanvullend te verzekeren. Het cijfer erachter is het percentage dat deze zorg ook daadwerkelijk heeft gebruikt dit jaar:

  • Fysiotherapie (76%) – 51% gebruikt
  • Tandzorg (69%) – 62% gebruikt
  • Bril-/lenzenvergoeding (39%) – 24% gebruikt
  • Alternatieve geneeswijzen (24%) – 13% gebruikt
  • Psychologische zorg (10%) – 5% gebruikt
  • Orthodontie (7%) – 3% gebruikt

71% heeft nog vergoeding over

In totaal heeft 71 procent nog vergoedingen uit de aanvullende verzekering ongebruikt gelaten. 12 procent heeft nog helemaal geen gebruik gemaakt van de aanvullende verzekering dit jaar. Nog eens 45 procent heeft nog een gedeelte over, en 14 procent heeft nog iets over maar maakt dat dit jaar nog op. Slechts 1 op de 5 aanvullend verzekerden heeft alles waarvoor zij aanvullend verzekerd zijn daadwerkelijk al gebruikt. En dan is er nog een kleine groep van 9 procent die niet weet hoe zij ervoor staan.

89 procent van de ondervraagden zegt dat zij geen onnodige zorg gaan declareren, en dus niet extra zorg uit het aanvullende pakket gaan afnemen. Denk bijvoorbeeld aan nog snel een nieuwe bril kopen, een shiatsu-massage nemen of nog even langs de tandarts. 11 procent zegt dat. wel te doen. 'Ik heb ervoor betaald', antwoorden zij, 'dus waarom niet?'

Heb je achteraf weleens ontdekt dat je meer hebt betaald aan aanvullende premie, dan je vergoed hebt gekregen uit deze aanvullende verzekering?, vroegen we de deelnemers aan het onderzoek. 31 procent geeft aan dat zij dit nog nooit nagerekend hebben. Van degenen die dat wél eens hebben gedaan, geeft ruim meer dan de helft (59%) aan dat zij weleens meer premie betaald hebben dan ze vergoed hebben gekregen.

Zelf rekenen

Wanneer je je aanvullend verzekert, weet je zeker dat je gaat betalen voor zorg die lang niet iedereen, zo blijkt uit de bovenstaande cijfers, daadwerkelijk gebruikt. Bij de (verplichte) basisverzekering is dat ook zo, maar daar betaal je vanuit een solidariteitsprincipe: iedereen legt wat in, en degenen die écht in de kreukels komen te liggen, daar gaat het geld naartoe. Een aanvullende verzekering is juist gericht op de individuele zorgvraag. Je kiest zelf waarvoor je je al dan niet extra wil verzekeren.

Of het nut heeft om je extra te verzekeren, en je dus voordeliger uit bent met een aanvullende verzekering, dat kun je berekenen. Niet alleen achteraf, je kunt ook vooraf een inschatting maken. In de uitzending van maandag 22 november hoor je daar meer over. Doen mensen dat ook? Slechts een kwart van de ondervraagden doet dit, waarvan de meerderheid alleen de eigen polis doorrekend; van alle deelnemers geeft slechts 11 procent aan dat zij verschillende polissen doorrekenen om de beste keuze te maken. Nog eens 38 procent maakt geen precieze berekening, 36 procent kijkt er überhaupt niet naar.

De berekening is niet altijd even gemakkelijk, want polissen zijn niet voor iedereen even goed te doorgronden, zo blijkt. 46 procent van de ondervraagden geeft aan dat het voor hen niet altijd even duidelijk is of, en hoeveel zij eventueel zelf moeten betalen. Dat het steeds minder wordt, daar is twee derde van alle deelnemers aan het onderzoek, óók die zonder aanvullende zorgverzekering, het over eens. Zeker weten, zegt 38 procent, en nog eens 28 procent heeft een vermoeden. Zo is het maximaal aantal fysiobehandelingen per jaar minder geworden (zegt 60%), is de vergoeding voor tandzorg minder royaal (59%), is er minder vergoeding voor brillen en contactlenzen (44%) en is er minder vergoeding voor alternatieve geneeswijzen (zegt 25%).

Waar dit jaar 81 procent van de ondervraagden een aanvullende verzekering hebben lopen, is slechts 66 procent dat (na het doorlopen van de vragenlijst) van plan voor het aankomende jaar.

Over het onderzoek naar de aanvullende zorgverzekering

De vragenlijst over de aanvullende zorgverzekering is tussen 4 en 16 november 2021 ingevuld door 31.275 mensen. Daarvan heeft 81% dit jaar een aanvullende zorgverzekering. Het overgrote deel van de deelnemers is lid van het Radar Testpanel, een online panel verspreid over het land. Zij doen regelmatig mee met onze onderzoeken overuiteenlopende onderwerpen. Wil jij ook je mening laten meetellen? Meld je gratis aan.