Bijna honderd klachten over folderbedrijf Spotta na uitzending

In de uitzending van 7 februari 2022 toonden we dat Spotta zijn folderaars onverzekerd liet rondfietsen en dat het bedrijf ook nog eens eenzijdig de vergoeding hadden verlaagd. Daarbij kwam ook aan het licht dat dertien- en veertienjarigen helemaal niet zelfstandig een folderwijk mogen fietsen! Vakcentrale CNV kondigde toen aan om klachten te bundelen en daarmee aan de slag te gaan om de arbeidspositie van deze folderaars te verbeteren.

CNV heeft 95 klachten binnengekregen over de werkomstandgheden bij Spotta! Ze hebben met het bedrijf om de tafel gezeten, maar Spotta heeft langer nodig om dingen goed uit te zoeken, en waar nodig zaken aan te passen. 

Spotta-werknemers stuurden deze klachten in bij CNV

Welke klachten ontving CNV vanwege de Radar-uitzending?

  • Klachten over eenzijdige verlaging van de vergoeding door Spotta. Ook kwamen er soortgelijke klachten binnen over andere bezorgdiensten!
  • Ook de tussenbazen zouden gekort zijn. Denk aan de mensen die de folderpakketen bij de folderaars in de tuin zetten.
  • Ook krantenbezorgers zijn er op achteruit gegaan. 

CNV heeft al met Spotta om de tafel gezeten. Spotta erkende daar dat er veel zaken verbeterd moeten worden en heeft direct een actieplan opgesteld.

Folderaar krijgt minder betaald zonder uitleg

Ook Radar zelf kreeg reacties. Bijvoorbeeld van een bezorger die er door onze uitzending achter was gekomen dat hij al lange tijd veel minder betaald kreeg. En ook iemand die het wel had opgemerkt, maar nul op rekest kreeg bij Spotta toen ze zich daar meldde.