background branding

Folderbedrijf Spotta laat bezorgers onderbetaald en onverzekerd rondfietsen | Radar Checkt!

In Nederland fietsen wekelijks zo'n 21.000 folderaars van Spotta rond om reclamedrukwerk te verspreiden. Dat doen ze bij zo'n 5,2 miljoen huishoudens. In november werd Radar benaderd door Sen van vijftien. Zijn wijktarief was met een derde verlaagd: van 18 euro naar 12 euro. Mag dat zomaar? Nee, zegt vakbond CNV. 'Er wordt nergens in het contract iets duidelijk vermeld over het tarief.'

Sen bezorgde jarenlang gemiddeld 200 kilo aan folders in Waalwijk. Hij kreeg daar 18 euro voor en deed daar in zijn eentje zo'n vijf uur over. Dat tarief werd door Spotta verlaagd omdat er een toeslag over een toeslag berekend zou zijn. Het bedrijf stelde dat Sen lange tijd te veel uitbetaald had gekregen. 

Verbaasd

Sen was niet de enige folderaar die zich bij Radar meldde. Ook Romy uit Eindhoven was verbaasd over de tariefswijziging. Nadat haar moeder in de pen klom, werd haar tarief weer bijgesteld naar haar oude wijkbedrag. Maar ook een bezorgde vader mailde ons. Zijn zoon was naar gevallen in 2020, tijdens het bezorgen van folders. Een grote tak brak van een boom en kwam op hem terecht. Gevolg: een klaplong en drie gebroken ruggenwervels. Hij liep een jaar lang rond met een stellage in zijn rug. Toen zijn vader zich bij Spotta meldde kreeg hij doodleuk te horen dat Spotta daar niet voor verzekerd was. 

'Onaanvaardbaar'

Vakbond CNV vindt deze manier van werken onaanvaardbaar en wil de werkomstandigheden aanpakken. Bestuurder Henry Stroek: 'Ten eerste mogen dertien- en veertienjarigen helemaal niet zelfstandig folderen, ze mogen helpen. Daarnaast is het niet wenselijk dat mensen onverzekerd op deze manier werken.' Volgens Spotta is bij ministeriële regeling vastgesteld dat ze wel mogen werken. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid laat Radar weten niets van zo'n uitzondering te weten. 

Ben jij ook een folderaar bij Spotta? Lees hier hoe je je kunt aanmelden bij de actie van CNV.

Let op! Veelgemaakte fouten in arbeidscontracten

Er worden vaak fouten gemaakt in arbeidscontracten die jouw positie kunnen verslechteren. Radar sprak met David van Wessel, advocaat op het gebied van arbeidsrecht, en zette acht veelgemaakte fouten op een rijtje