Bindend studieadvies mag alleen in eerste jaar

bindendadvies_780.jpg

Alleen aan het eind van het eerste jaar mag een universiteit of hogeschool een bindend studieadvies (BSA) geven. Dat schrijft minister Jet Bussemaker van Onderwijs vrijdag aan de Tweede Kamer.

Voor deze regel gelden enkele uitzonderingen. Het gaat dan om studenten met bijzondere persoonlijke omstandigheden, deeltijdstudenten en studenten die later in het eerste studiejaar zijn ingestroomd.

Een meerderheid in de Kamer nam vorig jaar juli een motie aan waarin stond dat studenten alleen na het eerste jaar van hun bachelor een bindend studieadvies mochten krijgen. De Kamer - inclusief haar eigen PvdA - keerde zich tegen een plan van Bussemaker om ook in het tweede of derde studiejaar zo'n advies in te voeren.

Van school gestuurd in tweede jaar

Eerder dit jaar werd bekend dat studenten nog steeds in het tweede studiejaar van de universiteit of hogeschool werden verwijderd omdat ze te weinig studiepunten hadden. Met de brief wil de minister 'duidelijkheid scheppen zodat het voor zowel instelling als student helder is hoe het BSA moet worden toegepast'.

Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) en het Landelijk Studentenrechtsbureau (LSR) zijn enthousiast over de brief van Bussemaker. Volgens ISO-voorzitter Jan Sinnige is er nu 'voor eens en voor altijd een einde gekomen aan het onrecht dat studenten is aangedaan'. Het ISO en het LSR stuurden begin juni een brief naar de Tweede Kamer, waarin zij erop wezen dat het BSA in het tweede studiejaar meerdere malen onrechtmatig was afgegeven aan studenten.

'Direct aanpakken'

Ook PvdA'er Mohammed Mohandis toont zich tevreden. Onderwijsinstellingen die zich vanaf nu niet houden aan deze regeling 'moeten door de minister direct worden aangepakt', zegt hij in een reactie.

Bron: ANP