background branding

Biotine tegen haarverlies: helpt dat?

biotine.jpg

Verschillende influencers en grote bedrijven promoten biotinesupplementen voor het krijgen en behouden van gezond, lang en vol haar. Radar vraagt arts en onderzoeker Hans van Montfort of dit middel echt werkt tegen zoiets als haarverlies.

Wat is biotine precies?

Biotine (vitamine B8) heb je nodig om energie uit eten te halen. Het speelt ook een belangrijke rol bij het behoud van gezond haar, huid en nagels. Het wordt daarom ook gebruikt door mensen die kaal worden of last hebben van haarverlies. Biotine zit bijvoorbeeld in eieren, melk, noten, appels en perziken.

Helpen biotinesupplementen?

De populaire biotinesupplementen zijn er als tabletten, gummies en siropen, maar werken ze ook? Van Montfort legt uit: “op het moment dat je geen tekort aan bepaalde stoffen hebt, kan eigenlijk geen enkele supplement veel helpen. Biotine is een stof die redelijk veel in ons eten voorkomt en daarom gebeurt het niet zo snel dat iemand gediagnosticeerd wordt met een tekort aan biotine. Dit betekent dat biotinesupplementen vaak nauwelijks tot geen invloed kunnen hebben op een beterehaargroei.”

Niet alleen biotine van belang

Mensen met haarverlies hoeven dus geen gouden bergen te verwachten van biotinesupplementen. Volgens Van Montfort zijn er overigens ook andere vitamines belangrijk bij het behouden van een mooie haardos. ‘’De vitamines waar de meeste mensen een tekort aan hebben zijn D3 en K2. Vitamine D3 is heel belangrijk voor de hormoonhuishouding van de haren en K2 zorgt onder andere voor de doorbloeding van de hoofdhuid.’’ 
D3 zit in vis, vlees, eieren, maar ook margarine en halvarin, maar wordt met name in de huid aangemaakt onder invloed van de zon. K2 is in beperkte mate aanwezig in kaas, eigeel, boter, kiwi, kippenlevertjes en kippenborst.

Waar kun je biotinesupplementen kopen?

Hoewel je er kaalheid en haarverlies dus niet echt mee tegengaat, kan het gebruik van biotinesupplementen ook niet per se kwaad.  De Europese Voedselveiligheid Autoriteit (EFSA) heeft geen bovengrens vastgesteld voor biotine, wat inhoudt dat je dus niet snel te veel kunt nemen. De aanbevolen dagelijkse dosis ligt op 10.000 milligram per dag. Supplementen met deze stof erin kun je kopen bij de drogist.

Wij berichten regelmatig over producten die op sociale media worden aangeprezen als het volgende wondermiddel. Wil je op de hoogte blijven? Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief.