background branding

Kaal op de kruin? Dit is de reden! En kun je er iets tegen doen?

16022021 kale kruin.jpg

Een kalende kruin, veel mannen hebben hier last van. Maar kun je hier eigenlijk iets tegen doen? En waarom hebben vrouwen dit minder snel? 

Dermatoloog Tristan van Dongen van het Erasmus MC meldt in het AD dat haren naar verloop van tijd losser in hun haarzakje zitten, waarna ze op een gegeven moment uitvallen. Gelukkig groeit er daarna weer een nieuwe haar. Dit proces blijft zich herhalen.

Maar hoe zit het dan bij kalende mensen?

Als je kalend bent betekent dit dat de haargroeicyclus steeds korter wordt. Ook groeien de haren niet meer uit tot een volle haar. 'Dit heeft te maken met het peesblad onder de huid. Het peesblad verbindt de voorhoofdsspier met de achterhoofdsspier', legt Van Dongen uit.

Als je ouder wordt, kun je je hoofdhuid minder goed ontspannen. Dit heeft tot gevolg dat het peesblad en de hoofdhuid langzaam strak worden getrokken. De doorbloeding in de hoofdhuid neemt af omdat de onderste vetlaag met bloedvaatjes wordt verdrukt. De huid en haarzakjes krijgen hierdoor minder zuurstof en voedingsstoffen, waardoor de haren uiteindelijk niet meer groeien. 

Waarom gebeurt dat onder andere op je kruin?

Dit komt omdat de spanning niet gelijkmatig wordt verdeeld door de vorm van je schedel en de richting waarin de spieren trekken, aldus Van Dongen in het AD. De spanning is het hoogst bij de inhammen en de kruin.

En hoe zit het dan bij vrouwen?

Vrouwen hebben minder last van kaalheid omdat mannelijke hormonen ook een belangrijke rol spelen. Dit wil uiteraard niet zeggen dat vrouwen hier helemaal geen last van hebben. In dit artikel kun je lezen wat andere oorzaken van haaruitval kunnen zijn.

Waarom de een sneller grijs wordt dan de ander. En kun je hier iets aan doen?

Hoe kun je kaalheid tegengaan?

Ook in dit geval geldt: hoe eerder je erbij bent, hoe beter. Zo kun je volgens de dermatoloog bijvoorbeeld het middel minoxidil gebruiken om je haargroei te stimuleren. Ook zijn er medicijnen die een remmende invloed hebben op de mannelijke hormonen. Het nadeel is echter dat je deze medicijnen je hele leven moet gebruiken, wat tot bijwerkingen kan leiden. Acceptatie van je kaalheid is een goed alternatief!

Bron: AD