Cafeïne tegen kaalheid: werken shampoos tegen haaruitval?
Gebruik shampoo met cafeïne en je wordt niet kaal! Dat beloven merken zoals Revita, Regenepure en Alpecin. In een Alpecin-reclame herhaalt een stel mannen keer op keer waarom zij de shampoo gebruiken, als een soort mantra: ‘Omdat ik mijn haar wil behouden. Omdat ik mijn haar wil behouden.’ Maar hoe kan cafeïne ervoor zorgen dat je inhammen niet verder groeien? Werken dit soort shampoos tegen haaruitval wel?
Bijna iedere man kent het pijnlijke aanzicht van grote inhammen of een kale kruin in de spiegel. Ook het haar van vrouwen kan uitdunnen naarmate ze ouder worden, terwijl de meesten toch liever een volle bos zouden hebben. Daar spelen shampoomerken graag op in, en ze bieden cafeïne aan als remedie.
Hoe zou cafeïne moeten werken tegen haaruitval?
De merken gebruiken vage bewoordingen om hun effect te beschrijven. Alpecin beweert bijvoorbeeld op zijn website dat cafeïne compenseert voor ‘het door testosteron veroorzaakte energietekort’ - alsof je kapsel een shot espresso krijgt. (Gelukkig legt de Alpecin-website in zijn FAQ uit dat het géén zin heeft om je hoofdhuid met koffie te masseren.) Regenepure stelt ook dat cafeïne de doorbloeding van de hoofdhuid stimuleert, wat blijkbaar een positief effect zou hebben.
Cafeïne versus testosteron en DHT
Maar de belangrijkste theorie van de shampoomerken is dat cafeïne je haar beschermt tegen de invloed van dihydrotestosteron (DHT). Dat is een hormoon, voortkomend uit het ‘normale’ testosteron, dat je haar kan laten uitvallen. Door DHT krijgen je haarzakjes een steeds kortere groeifase en raken ze uitgeput. Dit effect is het sterkst op je kruin - de haren op je achterhoofd en nek blijven langer bestaan.
Wat zeggen wetenschappers?
Als je de shampoo zelf gebruikt, kun je alleen maar hopen dat hij werkt. Je kunt natuurlijk nooit controleren hoe je scalp eruit zou zien zonder de shampoo. Dus wat zegt de wetenschap?
Dr. Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, zegt dat een haar inderdaad iets sneller kan groeien als die een wat hogere concentratie cafeïne bevat - zoveel is aangetoond in een laboratorium. Maar of een cafeïneshampoo dan ook werkt…? Ultee: ‘Met een shampoo was je je haar, je spoelt het na een paar minuten weer uit, dus het heeft eigenlijk geen tijd om met een hogere concentratie daar te komen waar het iets zou doen - áls het al wat zou doen.’
Ook haar- en hoofdhuidspecialist Coen Gho van het Hair Science Institute acht het praktisch onmogelijk dat speciale stofjes in shampoo haarverlies tegengaan. 'Shampoos komen slechts 5-10 minuten in contact met de hoofdhuid. In die tijd zou een enorme hoeveelheid werkzame stof door de hoofdhuid bij de haarwortelzakjes moeten komen. Dat is niet alleen onmogelijk, deze stoffen zouden ook een schadelijke bijwerking hebben.'
Gho zegt tevens tegen de Consumentenbond dat er extreem veel cafeïne nodig is om de effecten van DHT tegen te gaan: het equivalent van zestig tot tachtig kopjes koffie per dag.
Hoe voorkom je haarverlies dan echt?
Ultee benadrukt dat haarverlies veel verschillende oorzaken kan hebben: genetische aanleg, een vitaminetekort of slechte verzorging. Ze raadt aan om advies in te winnen bij een arts om te onderzoeken hoe je jouw haaruitval kunt tegengaan.
Bron: Consumentenbond, Alpecin