background branding

Shampoos: Cafeïne voor je haar?

We wassen allemaal ons haar en geloven dan graag wat er op de fles shampoo staat. Een prachtige volle haardos, glans en extra volume. Vitamines voor sterke lokken of cafeïne tegen haaruitval. Een flesje shampoo claimt wonderen met je haar te kunnen verrichten.

Klopt dit allemaal wel? Radar onderzocht welke claims shampoofabrikanten doen op de flessen en laat een deskundige daarop reageren. Geven we massaal geld uit aan mooie praatjes?

Allemaal hetzelfde

Shampoo heeft een heel duidelijk doel: het haar schoonwassen en ontvetten. Om dat te bereiken zit er natuurlijk een soort zeep in shampoo. Eigenlijk bestaan de meeste shampoos uit dezelfde ingrediënten: zogenaamde wasstoffen.

Dr. Jetske Ultee legt in het item uit dat er vervolgens parfummetjes en andere 'exclusieve' ingrediënten aan worden toegevoegd (bijvoorbeeld vitamines, keratine, collageen, antioxidanten en cafeïne). Deze extra stoffen maken vaak maar een heel klein deel uit van de uiteindelijke fles shampoo.

Dood materiaal

Je haar is dood materiaal. Er kan dus niks worden opgenomen door een haar en er kan niets aan verbeteren. Dat is belangrijk om te beseffen, want veel shampoos claimen een effect op het haar, terwijl je haar geen stoffen kan opnemen. Wel kunnen stoffen zich aan het haar hechten.

Lees in het artikel Wonderstofjes voor je haar, wat is waar? van een aantal van deze stoffen welk effect de fabrikanten claimen en wat hiervan wel of niet waar is. In dit artikel vind je ook een lijst met stoffen die je beter kunt mijden, omdat ze kunnen irriteren.

Gezond eten en arts

Mensen die echt problemen hebben met hun haar, zouden dit eigenlijk beter met een arts kunnen bespreken om te achterhalen wat de werkelijke oorzaak van de problemen is. Dit is, volgens dr. Ultee, veel effectiever dan allerlei dure shampoos te kopen.

Ook een gezonde levensstijl kan invloed hebben op je haar. Als je veel stress hebt. Bijvoorbeeld kan je haar uitvallen. Ook ongezond eten kan invloed hebben op de glans en kwaliteit van je haar.

Forumreacties

6
  • Door Radar

Cafeïne tegen haaruitval, keratine voor een vollere dos en vitamines voor vitaal en sterk haar. Onder de douche kun je heel wat stofjes op je hoofd smeren om je haar te verbeteren. Maar wat doen deze stofjes nu echt? Kun je haaruitval voorkomen en dikker haar krijgen uit een flesje? Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/05-10-2015/shampoos-cafeine-voor-je-haar/ Maandag 5 oktober in Radar, 20:30 uur, NPO 1 Welke shampoos staan er in jouw badkamer? Reageer hieronder!

  • Door moederslink

Nou , shampoo is zeker geen cafeïne voor je haar, integendeel zou ik bijna zeggen. De hoofdhuid maakt natuurlijke vetten aan , een beschermlaagje en door de shampoo haal je dat juist weg en dan maakt de hoofdhuid nog meer vet aan waardoor het haar weer eerder vet lijkt. Ik denk zelf dat het niet anders is dan " marketing " ; Het is zelfs bewezen beter voor je haar als je het gewoon goed uitspoelt met alleen water, maar dat willen mensen niet , ik ook niet, " wassen met shampoo " geeft een lekker schoon gevoel en het ruikt lekker. Maar -- glans--dikker haar--meer haar--, ik geloof er niet echt in. De " voeding" komt toch van binnenuit , net als het krijgen van gezonde nagels. Zelf gebruik ik verschillende shampoo.s , ook de goedkope vd Action 😊 Als ik mezelf eens wil " verwennen " koop ik super de luxe dure shampoo, maar dan geeft me dat op dat moment een luxe gevoel maar of het bewezen beter is? Ik betwijfel het ....

  • Door renewouters

Wat wel en niet werkt zal ook van persoon tot persoon verschillen. Ik moet mijn haar regelmatig met head&shoulders wassen. Doe ik dat niet dan wordt ik gek van de schilfers en de jeuk die dat veroorzaakt. Andere, mildere, shampoos of alleen water werken echt niet. Dus er zitten stoffen in die werken tegen een probleem.