Wonderstofjes voor je haar, wat is waar?

wassen_still_shampoo_628.png

Shampoos doen eigenlijk allemaal hetzelfde: ze maken je haar schoon en vetvrij. Toch staan er vaak veelbelovende resultaatclaims op de verpakkingen, met dank aan de 'wonderstofjes' uit de ingrediëntenlijst. Wat is waar van deze claims? En welke stoffen kun je beter mijden?

Cafeïne, doping voor het haar?

Er zijn shampoos met cafeïne op de markt. Deze shampoos claimen een soort doping voor het haar te zijn en zijn vooral bedoeld om haaruitval te voorkomen bij zowel mannen als vrouwen.

Cafeïne heeft invloed op het testosterongehalte. Testosteron produceert een stofje, hydrotestosteron, dat haaruitval zou bevorderen. Door je haar met cafeïne te wassen, zou je dit tegengaan.

Volgens dr. Jetske Ultee is dit in theorie juist, maar heeft het weinig zin om cafeïne in shampoo te stoppen: 'Het is niet zo dat je na het gebruik van shampoo ineens een lagere testosteronspiegel krijgt.' De shampoo zit daarvoor te kort op je hoofd, je spoelt het in feite zo weer weg.

Ook zou cafeïne ervoor zorgen dat haren langer in de groeifase, de zogenaamde anagene fase, blijven. Op die manier zou het de haargroei bevorderen. Maar in de onderzoeken waar dat is aangetoond, zou de stof pas in een heel hoge concentratie effect hebben.

De hoeveelheid cafeïne in de shampoos is veel te laag om dit effect eventueel te bereiken. En ook hier geldt dat de cafeïne vaak weg wordt gespoeld en niet wordt opgenomen. Extra koffie drinken heeft overigens ook geen zin: ook daarmee behaal je de benodigde hoeveelheid cafeïne niet.

Vitamines en antioxidanten

Veel shampoos bevatten vitamines en antioxidanten. Deze zouden het haar versterken en het glanzender en gezonder maken. Volgens dr. Ultee werken deze stoffen niet in shampoo, want ook hier geldt dat je ze zo weer uit je haar spoelt.

Daarnaast kunnen vitamines en antioxidanten niet goed tegen zuurstof, deze stoffen worden in feite direct uitgeschakeld als ze in aanraking komen met zuurstof. Dit gebeurt niet alleen tijdens het wassen van je haar; ook bij het mengen van de shampoo en het vullen van de fles in de fabriek komen de stoffen al in aanraking met zuurstof.

Als deze stoffen al door zouden dringen in je hoofdhuid of je haar (wat onwaarschijnlijk is, want je spoelt ze weg), dan zouden ze daar weinig effect hebben omdat ze door de zuurstof dus al 'onschadelijk' zijn gemaakt.

Keratine

Veel shampoos bevatten keratine. Dat is een stof die een verstevigend laagje om je haar heen legt. Omdat je haar dan sterker is, breekt het minder snel bij het kammen of föhnen. Hierdoor zou je minder snel haar verliezen en dus een vollere bos hebben.

In principe klopt dit, alleen zou je de keratine dan niet in de shampoo moeten stoppen, maar in een haarmasker of een verzorgend product dat je na het wassen in je haar laat zitten.

Keratine in een shampoo spoelt ook snel weg en kan dus eigenlijk geen effect bereiken. Ook is het niet zo dat keratine voor voller haar zorgt; het beschermt het haar tegen breken. Maar het is niet zo dat je door deze stof meer en dikker haar krijgt.

Pas op deze irriterende stoffen

Soms worden conserverende stoffen aan shampoo toegevoegd die allergie en irritatie kunnen opwekken. Het gaat om de volgende stoffen:

  • Methylisothiazolinone / methylchloroisothiazolinone
  • Quaternium 15
  • Imidazolidinyl urea
  • Triclosan

Op iedere fles, of op de website van de fabrikant, staat de ingrediëntenlijst vermeld. Daarmee kun je controleren of deze stoffen in jouw shampoo zitten.

Meer over