background branding

Blijft Budget Energie maandelijks salderen?

Door de gunstige salderingsregeling strepen consumenten met zonnepanelen stroom die ze opwekken af tegen de stroom die ze verbruiken. Het is de bedoeling dat dit op jaarbasis gebeurt, maar niet alle energiemaatschappijen houden zich hieraan.

In de uitzending van 24 oktober besteedde Radar aandacht aan salderen. Salderen houdt in dat je de stroom die je zelf hebt opgewekt, kunt aftrekken van de afgenomen stroom van het energienet. Vanaf 2025 wordt het salderen stapsgewijs afgebouwd, tot 2031. Tot die tijd kunnen eigenaren van zonnepanelen profiteren van de gunstige salderingsregeling.

Update

Budget Energie stopt met maandelijks salderen

Budget Energie stopt per direct met het salderen op maandbasis. Dit maakte CEO Caroline Princen bekend in Radar. De energiemaatschappij laat weten dat dit met terugwerkende kracht ingaat. Lees meer hierover

Maandelijks vs. jaarlijks salderen

Energiemaatschappij Budget Energie past de salderingsregeling per maand toe. Dit is financieel nadelig voor klanten met een variabel contract. Hoewel in de huidige wetgeving niet duidelijk staat dat salderen per maand moet, is dit volgens minister Jetten wel de bedoeling van de wet. Volgens de ACM moet salderen op jaarbasis, maar doordat dit niet letterlijk in de wet staat zeggen ze niet te kunnen handhaven.

Maandelijks salderen nadelig

Uit berekeningen van vergelijkingssite Independer blijkt dat salderen per maand nadelig is voor huishoudens met zonnepanelen.

In ons eerste voorbeeld gaan we uit van een gezin met een gemiddeld energieverbruik, met 10 zonnepanelen op het dak. Dit gezin verbruikt 3500 kwh stroom. Ze wekken 3000 kwh op gedurende een heel jaar. Als we het salderen berekenen op jaarbasis, moeten ze 4.134,86 euro betalen per jaar. Maar Budget Energie saldeert nu op maandbasis. Hierdoor betalen ze 4.377,23 euro per jaar. En dat is op jaarbasis 242,37 euro meer dan als er jaarlijks gesaldeerd wordt. Per maand betaal je dan 20,20 euro meer ten opzichte van salderen per jaar. 

Maar wat nou als je van het gas af bent, met een warmtepomp en 22 zonnepanelen? In dit voorbeeld gaan we uit van een opwek van 6500 kwh en een stroomverbruik van 6500 kwh. Wanneer er jaarlijks wordt gesaldeerd zou je voor je teruggeleverde stroom 242,05 euro krijgen, maar bij maandelijks salderen ben je 488,93 euro kwijt. Op jaarbasis zou dit gezin 790,98 euro meer kwijt zijn, dat is 37,79 euro per maand. 

Het is onduidelijk of Budget Energie de energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie) maandelijks of jaarlijks gesaldeerd. In deze berekening gaan we uit van maandelijks salderen. Mocht dit jaarlijks zijn, is dit iets gunstiger. Voorbeeld 1 is 164,59 euro meer kwijt per jaar. Voorbeeld 2 is 453,43 euro meer kwijt per jaar.

 

Kritiek

Er is veel kritiek op de manier waarop Budget Energie saldeert. Zo kreeg Vereniging Eigen Huis meer dan vijfhonderd klachten van haar leden over het maandelijks salderen. De vereniging stuurde Budget Energie een brief met de dringende oproep om op jaarbasis te salderen. De Consumentenbond besloot om Budget Energie uit haar energievergelijker te halen. 

Vrijopnaam

Budget Energie is niet de enige energieleverancier die per maand saldeert. Ook VrijOpNaam saldeert per maand. In een reactie aan Radar laten ze weten dat er op dit moment veel onduidelijkheid is over de te volgen methode. ‘De minister is alleen helder over het salderen op jaarbasis. Die duidelijkheid is er nog niet met betrekking tot de verrekening en facturering bij variabele (uur)contracten van het overgebleven saldo aan afgenomen elektriciteit.’ De energiemaatschappij zegt de energiebelasting en ODE (Opslag Duurzame Energie) wel per jaar salderen.