background branding

Radar TV-uitzending 7-11-2022

Mensen met blokverwarming hebben geen voordeel bij het prijsplafond. Waar blijft de oplossing voor deze groep mensen? En wat gaat minister Jetten doen tegen de gigantische opzegboetes die energiemaatschappij HEM rekent aan de klant? En gaat Budget Energie nu eindelijk stoppen met maandelijks salderen? Je ziet het maandag 7 november in Radar op NPO1.

Bewoners met blokverwarming; torenhoge rekening, geen profijt van prijsplafond en nog steeds geen oplossing

Daar zit je dan, met je energierekening die is gestegen van 120 euro naar maar liefst 900 euro per maand. En omdat je in een pand woont met blokverwarming profiteer je niet van het prijsplafond. Oneerlijk maar waar. Bij blokverwarming wordt het complex door één centrale ketel verwarmd en dit verbruik wordt op één grote hoop gegooid. Daardoor zit je altijd vér boven het prijsplafond en betaal je dus de hoofdprijs voor energie. De overheid heeft tot nu toe de grootste moeite met het vinden van een oplossing voor deze groep mensen. Maar hoe lang moeten ze nog wachten? Pieter Omtzigt reageert in de studio.

Radar Checkt! Wat gaat Jetten doen aan de extreem hoge opzegboetes van energiemaatschappij HEM?

Een vast contract met variabele tarieven en vervolgens een opzegboete van 15 procent rekenen: de werkwijze van energiemaatschappij HEM. Klanten zitten daardoor in een wurgcontract en moeten bij een overstap naar een andere leverancier boetes tot wel 30.000 euro betalen. Radar besteedde hier onlangs uitgebreid aandacht. Fons sprak toen ook minister Jetten. Die zei toe het dossier op te pakken met de ACM. We zijn drie weken verder, zit er al schot in de zaak? Fons gaat er achteraan.

Stopt Budget Energie met maandelijks salderen?

Twee weken geleden besteedden we aandacht aan Budget Energie en stond Fons daar met draaiende camera op de stoep. Niemand van de directie wilde hem te woord staan. De energiemaatschappij saldeert de stroom van de zonnepanelen van haar klanten maandelijks in plaats van jaarlijks. Dat kan je als klant honderden euro’s kosten. Zowel minister Jetten voor Klimaat en Energie als de Autoriteit Consument & Markt (ACM) Zeggen dat dit niet de bedoeling is. Na onze uitzending heeft Vereniging Eigen Huis de energiemaatschappij opgeroepen om jaarlijks te gaan salderen. En de Consumentenbond heeft Budget Energie uit de energievergelijker gehaald. Gaat Budget Energie nu toch iets doen aan maandelijks salderen?