'Oplossing voor bewoners met blokverwarming kan toch niet zo moeilijk zijn?’

Het is nog maar de vraag of het prijsplafond voor energie op 1 januari ingaat. Een groep die in nog grotere onzekerheid zit zijn bewoners van woningen met blokverwarming. Zij dreigen helemaal buiten het prijsplafond te vallen. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil hier verandering in brengen, maar de uitwerking blijkt volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat ‘zeer lastig’. Volgens bewoners en de Woonbond is de oplossing niet zo ingewikkeld.

Woningen met een blokverwarming hebben één grote ketel die alle woningen in een complex verwarmen. De warmte die door die ketel wordt opgevangen voor het hele gebouw wordt gezien als één huishouden, waardoor het verbuikniveau boven het prijsplafond uitstijgt. 

Het prijsplafond

Het prijsplafond geldt vanaf 1 januari 2023. Na de invoering gaan huishoudens voor gas tot 1200 m3 een bedrag betalen van 1,45 euro. Wanneer je boven dit verbruik uitkomt, betaal je het hogere tarief dat staat in het energiecontract. Onafhankelijk Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt kwam daarop met een motie voor een oplossing voor blokverwarming. Een meerderheid van de Tweede Kamer stemde in met de motie. Kamervragen volgde voor een oplossing en ook afgelopen vrijdag klom Omtzigt weer in de pen. Zo vroeg hij het ministerie van Klimaat en Energie onder andere:

  • Herinnert u zich de motie-Omtzigt over bij de uitwerking van het prijsplafond een voorstel doen voor situaties waarin er meerdere huishoudens per aansluiting zijn, die op 11 oktober met 150 stemmen is aangenomen?
  • Kunt u aangeven hoe u deze motie over blokverwarming en andere situaties waarin er meerdere huishoudens per aansluiting zijn, gaat uitvoeren?

Vandaag heeft het ministerie van Klimaat en Energie reactie gegeven op de vragen over de mogelijkheden voor bewoners met blokverwarming: 'Gelet op de grote variëteit aan situaties achter de collectieve aansluiting is deze ondersteuning echter niet eenvoudig vorm te geven.' Het Ministerie streeft ernaar om voor het nieuwe jaar met een specifieke tegemoetkoming te komen voor huishoudens met blokaansluiting. Half november zal men geïnformeerd worden over deze eventuele oplossing.

Uitwerking

Het ministerie lijkt grote moeite te hebben met de details van het energieplafond. Daarbovenop komt het bedenken van plannen voor mensen met blokverwarming. Zo moet in kaart worden gebracht welke gebouwen gebruik maken van blokverwarming en hoeveel woningen daaronder vallen. Bekend is dat in Nederland zo’n 450.000 woningen aangesloten zijn op blokverwarming. De Woonbond riep het ministerie in september al met spoed op om te komen met een plan. ‘Hier is gewoon slecht over nagedacht’, aldus Bastiaan van Perlo van de Woonbond. ‘We snappen dat je een oplossing moet zoeken, want dit is een groot probleem. Maar bij deze oplossing had je eigenlijk al kunnen voorzien dat er een grote groep mensen buiten de boot zou vallen.’

Voorschot van 900 euro

Diane Hulman is zo’n bewoner met blokverwarming die buiten de boot valt. In augustus kwam zijn wonen in appartementencomplex De Lindehof in Schalkhaar. ‘We hadden een voorschot toen we hier zouden komen van 120 euro in de maand en we zitten nu op 900 euro. Het is echt niet te bevatten. Wij betalen meer aan energiekosten dan aan huur.’ En die 900 euro geldt voor alle 60 woningen in het complex en al die 60 woningen kunnen niet profiteren van het energieplafond. Diane begrijpt niet waarom het zo ingewikkeld is om met een oplossing te komen. Ik denk zo moeilijk moet die som toch niet zijn? Als jij zestig woningen heb en en je weet dat je 1200 kuub mag verbruiken, dan kun je toch die zestig maal 1200 kuub aanzetten voor het verbruik en alles wat daarboven komt, daarover betaal je de marktprijs.’

Eenvoudige oplossing

Ook volgens De Woonbond is dit de oplossing. Op de vraag hoe je erachter komt hoeveel huishoudens aangesloten zitten aan een blokverwarming, heeft Van Perlo het antwoord. ‘Er is al een formulier waarmee je de energiebelasting bij een blokverwarming kunt regelen. Als de Belastingdienst al dit systeem heeft ontwikkeld, dan kun je dat systeem natuurlijk gewoon uitbreiden en zorgen dat ook daarvoor duidelijk is dat deze groep die extra prijsplafond toegepast krijgt.’

Forumreacties

35
  • Door Radar

Daar zit je dan, met je energierekening die is gestegen van 120 euro naar maar liefst 900 euro per maand. En omdat je in een pand woont met blokverwarming profiteer je niet van het prijsplafond. Oneerlijk maar waar. Maandag 7 november besteden we hier aandacht aan in onze uitzending (20:30 uur - NPO1). Wat moet er volgens jou gebeuren? Zit je in een vergelijkbare situatie? Praat mee in dit topic

  • Door witte angora

Het meest ideale is dat iedere woning gewoon zijn eigen verwarming krijgt. Helaas is daar niet altijd ruimte voor, en de kosten liggen natuurlijk erg hoog. Het probleem is dat je nogal eens betaalt voor de buren. En als je beneden zit krijg je ook nogal wat warmte via de leidingen die naar boven lopen, zonder dat je ze 'uit' kan zetten. Maar ondertussen wordt je wel geacht mee te betalen voor de geleverde warmte. Ik kon twee jaar geleden in een naburig dorp precies zoiets krijgen. Er waren meer redenen om de woning te weigeren (klein, geen spatje zon, ongebreidelde bemoeizucht van minimaal één buurvrouw, asbestzeil in de berging, en ga maar door), maar die blokverwarming was ook nogal een dingetje. Ruimte voor een cv-installatie was er inderdaad niet, en een voorziening om elektrisch te koken (had met de wonderlijke indeling van de keuken te maken) mocht ik zelf betalen. Anders was een verwarming op elektra misschien nog wel een mogelijkheid. Het enige gasverbruik in die woning zat namelijk in de keuken, dus dat was wel heel duur koken zo. Dus nee, ik denk niet dat er altijd een oplossing voorhanden is.

  • Door rwolters

Zonder de uitzending gezien te hebben valt er niets zinnigs over te schrijven omdat we niet weten wie er van 120 euro per maand naar 900 euro voorschot zijn gegaan en door wie dat voorschot geïncasseerd wordt. Als het bijvoorbeeld een oud huur flatgebouw is met één centrale ketel waarvan de woningen ook nog eens slecht tot niet van isolatie zijn voorzien ben ik van mening dat de verhuurder voor de meerkosten die boven het prijsplafond uitkomen op zou moeten draaien.
En waar haalt de verhuurder het geld vandaan? Uiteindelijk weer van de huurders. Al zou de verhuurder ook al het onderhoud, schoonmaak, renovatie en reparaties on hold kunnen zetten om de hogere energiekosten te kunnen betalen.