background branding

Hoe krijg ik mijn energiecompensatie van twee keer 190 euro?

179424342_l.jpg

Het prijsplafond voor energie zal in januari 2023 worden ingevoerd. Voor de maanden november en december krijgen huishoudens een korting van 190 euro per maand van de overheid. Het gebouw waar de aansluiting is, moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Hoe en wanneer het geld wordt uitgekeerd, verschilt per energiemaatschappij.

De compensatie krijg je dus van de overheid en deze wordt uitgekeerd door Voorwaarde is in ieder geval dat je op de eerste dag van november klant moet zijn om over dezelfde maand de compensatie te krijgen. Hoe je als klant de betalingen van je energiemaatschappij krijgt, kun je niet zelf bepalen. Jouw energiemaatschappij moet je daarover informeren. Weten wat jouw maatschappij doet en wanneer je de compensatie ontvangt?

Maatschappijen die de compensatie verrekenen

Een aantal energiemaatschappijen waaronder Essent, GreenChoice, EnergieDirect (dat stelt de compensatie met de overheid 'gefikst' te hebben) en VandeBron verrekenen in november en december de energiecompensatie met jouw termijnbedrag. Is jouw termijnbedrag 200 euro, dan hoeft je in deze maanden dus maar een tientje te betalen. Als je nog andere openstaande betalingen hebt, zullen die waarschijnlijk ook verrekend worden. De afschrijving vindt dan op de normale datum plaats. Is je termijnbedrag lager dan 190 euro, dan moet het resterende bedrag naar je worden overgemaakt.

Gewoon op je rekening

In ieder geval de energiemaatschappijen Eneco en OXXIO kiezen er voor om de compensatie gewoon direct over te maken naar jouw rekeningen. Halverwege de maanden november en december kun je de betaling verwachten op je rekening. 

Verrekening niet met termijnbedrag, wel met andere openstaande betalingen

De leveranciers Vattenfall, BudgetEnergie en Engie zullen de compensatie weliswaar niet verrekenen met je termijnbedrag, maar kijken wel eerst of er nog andere openstaande betalingen zijn. Als die er zijn, wordt eerst het openstaande saldo verrekend. Blijft er nog iets over, dan zal dat worden overgemaakt op je rekening. Vattenfall keert voor 26 november de eerste compensatie uit en uiterlijk voor Kerst de tweede keer 190 euro. BudgetEnergie maakt het over voor de 15de van beide maanden en Engie in de laatste week van de maand.

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start