'Bloedverdunners die vitamine K remmen geven grotere kans op artrose'

19042021artrose.jpg

Artsen kunnen een veelgebruikt soort bloedverdunners beter niet meer voorschrijven aan patiënten die vatbaar zijn voor artrose, zoals ouderen en mensen met overgewicht. Daarvoor waarschuwen onderzoekers van het Erasmus MC. Ze ontdekten dat bloedverdunners die vitamine K remmen het risico op de chronische gewrichtsaandoening sterk verhogen. Mensen die de medicijnen gebruiken, blijken bijna 2,5 keer zoveel risico op artrose te lopen als anderen.

Veel bloedverdunners remmen vitamine K, omdat dat een belangrijke rol speelt in de bloedstolling. Een neveneffect daarvan is echter dat een specifiek eiwit dat gewrichten soepel houdt, niet meer functioneert, beschrijven de onderzoekers Cindy Boer en Joyce van Meurs in hun studie. 'Er treedt verkalking op. Verkalking in de gewrichten vergroot het risico op artrose aanzienlijk', verklaart Boer.

*Let op: overleg altijd met je arts voor je medicatie stopt/vermindert!

Risico op artrose tot wel vier keer zo groot

Zo'n 30 procent van de bevolking heeft ook nog een genetische variatie die sowieso al leidt tot een lagere aanmaak van de zogeheten MPG-eiwitten waar het onderzoek om draaide. Deze mensen lopen toch al een grotere kans op artrose. Als ze dan ook nog de bewuste bloedverdunners gebruiken, wordt dat risico liefst vier keer zo groot.

Remming vitamine K zorgt voor ernstige vorm artrose

De onderzoekers kwamen tot hun inzichten door patiënten die vitamine K-remmers gebruiken te vergelijken met patiënten die een ander soort bloedverdunner voorgeschreven kregen. 'In de groep gebruikers van vitamine K-remmers bleken de mensen met artrose veel vaker een knie- of heupprothese te hebben. In die groep was de artrose dus veel vaker en sneller tot het ernstigste stadium gekomen', luidt de conclusie.

Update 17:00 uur: om welke merken gaat het en moet je stoppen?

Het gaat in het onderzoek specifiek om de middelen acenocoumarol, met merknaam Sintrom® en fenprocoumon, met merknaam Marcoumar®. Als je twijfelt kun je altijd bij je arts of apotheker navragen of je met een vitamine K remmende bloedverdunner te maken hebt.

Of aanvullend vitamine K slikken helpt, dat kunnen de onderzoekers nog niet zeggen. 'We willen dit in een aparte studie gaan onderzoeken. De resultaten van dat onderzoek zullen pas over een paar jaar worden gepubliceerd.'

'Stop nooit op eigen houtje'

De onderzoekers van het Erasmus MC adviseren nooit op eigen houtje te stoppen met medicijnen maar contact op te nemen met de behandelend arts. ‘Wijs hem/haar op de publicatie. Wij denken dat het wellicht beter is om over te stappen op andere bloedverdunners die geen vitamine K remmers bevatten, maar dit moet altijd in overleg met de arts gebeuren.’

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Annals of the Rheumatic Diseases.

Bron: ANP