Blokverwarming

Veel mensen die gebruik maken van blokverwarming, kwamen voor een grote verrassing te staan toen de jaarafrekening voor de stookkosten op de deurmat viel. De rekening was dit jaar onverklaarbaar hoog. Het ging om rekeningen van soms wel 3000 euro.

Blokverwarming werd in de jaren 60 geïntroduceerd. Het werd toen gezien als dè manier om niet in elke flatwoning een eigen stookinstallatie te hoeven aanleggen. Dat scheelde een hoop ruimte en was financieel gezien veel aantrekkelijker. Maar het voordeel van blokverwarming lijkt volgens de bewoners nu als sneeuw voor de zon verdwenen. Sterker nog, er lijken nu vooral nadelen aan te zitten.

 

Het is de eigenaar van een wooncomplex die ervoor kiest om het complex te verwarmen door middel van blokverwarming. Bij huurwoningen is dat de verhuurder of de woningbouwcoöperatie. Bij een koopwoning is dat de verenging van eigenaren (VvE).

De hoge rekening is voor bewoners onverklaarbaar. De eigenaren zoals de woningbouw of VvE leggen de schuld bij de energieleverancier. De energieprijzen zijn gestegen en die worden deze doorberekend aan de bewoners. Een andere verklaring volgens dezelfde eigenaren is de strenge winter van afgelopen jaar.Wat is blokverwarming?

Bij blokverwarming wordt de woning door middel van een centrale ketel verwarmd. De ketel staat in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vanaf de ketel lopen buizen die binnen in de woning op de radiatoren uitkomen.

Op de radiatoren zijn metertjes geplaatst. Deze metertjes geven het warmteverbruik aan. Dit kunnen bijvoorbeeld verdampingsmeters zijn. Een verdampingsmeter is een pijpje, waar vloeistof in wordt gegoten aan het begin van het stookjaar. Zodra er warmte wordt verbruikt, verdampt deze vloeistof.

Het nadeel van een verdampingmeter is dat deze erg gevoelig is voor warmte van buitenaf. Wordt een woning erg warm door bijvoorbeeld de zon, dan vindt hierdoor ook verdamping plaats. Dit betekent dat deze meters makkelijk te manipuleren zijn. Een andere vorm van meten is doormiddel van elektrische meters. Deze geven digitaal het verbruik aan.Onduidelijkheid en frustratie in ZoetermeerDe bewoners van een huurflat in Zoetermeer vinden dit een onduidelijke verklaring voor de hoge rekening. Hier is het totale verbruik nauwelijks toegenomen. Er zijn zelfs bewoners die minder hebben verbruikt dan vorig jaar en toch meer moeten gaan betalen.

Het meest opmerkelijke voorbeeld is een rekening voor bewoners die amper 25 m3 minder verbruikt hebben. Hun rekening ging desondanks omhoog van 927 euro naar 1574 euro. Het gaat om verschillen van soms wel 1000 euro of meer. Omdat er in Zoetermeer veel onduidelijkheid over de eindafrekening was, heeft Woningbouwvereniging Vidomes een speciale vergadering georganiseerd. Deze vergadering leidt tot veel onrust en frustratie bij de bewoners.

Herman Michels, directeur van Vidomes: 'Ik ga ervan uit dat Eneco het juiste bedrag meet. Wij zijn alleen maar een doorgeefluik.' Vidomes komt niet met een oplossing. Zoals voorspeld wijt zij de hoge rekening aan de strenge winter en aan hoge energieprijzen.Onafhankelijk deskundige geeft mogelijke verklaring Teus van Eck is een onafhankelijke deskundige op het gebied van energie en milieu. Samen met hem bezoeken we een ander appartementencomplex in Drachten. De bewoners van deze koopwoningen hebben jaarafrekeningen gekregen die zijn opgelopen tot wel 3000 euro. Het gaat hier om appartementen die niet groter zijn dan 100m2. Van Eck bekijkt de hoekwoning van Gerard de Haan. De Haans rekening bedraagt dit jaar maarliefst 2600 euro. 'Wij zijn normale gebruikers en zijn overdag aan het werk. Wij zijn pas 's avonds weer  thuis en voor het slapen doen wij de verwarming uit. We hebben zelfs dubbele beglazing laten plaatsen,' aldus de Haan.

Gerard en zijn vriendin hebben volgens de rekening maar liefst 4600 m3 verbruikt. Volgens een berekening van deskundige Teus van Eck zou dat eigenlijk niet meer dan 2000 m3 kunnen zijn. Minder dan de helft dus.

Ook bezoekt hij een inpandige woning waar je normaal gesproken minder hoeft te betalen dan de rest, omdat deze woning door de omliggende woningen wordt verwarmd. Niets is minder waar. Ook bij de inpandige woning is de rekening fors omhoog gegaan. Bewoner Mark Besseling heeft aan beide kanten buren. Hij zou er daardoor warmpjes bij moeten zitten. Toch krijgt ook hij een hogere rekening dan anders. De zijne bedraagt 1300 euro. Hij heeft aan voorschotten al 1000 euro voor zijn energierekening moeten betalen. Teus van Eck vindt het vreemd dat meneer Besseling nu 300 euro moet bijbetalen. Volgens de rekening heeft hij 1350 m3 verbruikt. Dat zou eigenlijk 800 m3 moeten zijn.

  • Van Eck vindt al snel mogelijke oorzaken voor de hoge rekeningen.
  • Slechte isolatie kan er voor zorgen dat er veel warmte verloren gaat. Het is de vraag of de meters een betrouwbaar beeld geven van het individuele verbruik. Door slechte isolatie van de buizen gaat er veel warmte verloren, voordat het de woning daadwerkelijk heeft bereikt.
  • De ketel kan slecht onderhouden zijn.

Dit zijn allemaal factoren waar de bewoner zelf niks aan kan doen.Wie is er verantwoordelijk voor de rekening?

Het bedrijf dat de meterstanden opneemt, bijvoorbeeld ISTA of Techem, krijgt van de woningbouw of VvE een energierekening. ISTA of Techem berekent wat er per bewoner betaald moet worden en geeft deze rekening weer terug aan de woningbouw of VvE. Deze geven de rekening vervolgens aan de bewoner.ISTA: hoge rekening komt door de bewoners zelfVolgens ISTA is de hoge rekening voor 99% te wijten aan verbruik van de bewoners zelf. De stijgende energiekosten spelen hierbij ook een rol.

Bij ISTA komen er naar eigen zeggen niet noemenswaardig veel klachten binnen. Als bewoners klachten over de eindafrekening hebben, moeten zij in eerste instantie bij de beheerder van de woning zijn. Met vragen over de rekening kan men bij ISTA terecht. ISTA geeft aan al 55 jaar marktleider te zijn.Techem: vragen over de rekening zijn welkom 

Volgens Techem is het niet aan Techem om te controleren of de rekening correct is. De bewoners mogen altijd contact opnemen met vragen over de rekening. Zij zullen dan zo duidelijk mogelijk antwoord geven op de vragen. Als men denkt dat de meters niet werken, kan daar onderzoek naar worden gedaan.

Lees de volledige reactie van Techem.Wat kunt u doen?Als u het gevoel heeft dat de jaarafrekening niet klopt, dan is de eerste stap volgens advocaat Pim de Vos om naar de Woningcorporatie of Vereniging van eigenaren te stappen. De eigenaar van de woning heeft voor de blokverwarming gekozen, en is dan ook verantwoordelijk voor de onderhoud van dit systeem. De eigenaar is ook de persoon die uiteindelijk de jaarafrekening aan de bewoner geeft.

Om het probleem bij de woningbouw of VvE aan te kaarten, kunt u gebruik maken van de voorbeeldbrief die advocaat Pim de Vos opgesteld heeft.

Komt u er met de Woningbouw niet uit, dan kunt u naar de huurcommissie stappen. U moet zoveel mogelijk onderbouwen en met gegrond bewijs aantonen dat de rekening niet correct is. De woningbouw is verplicht zich aan de uitspraak van de huurcommissie te houden. Gebeurt dat niet, dan kunt u alsnog naar de kantonrechter stappen.

Heeft u een koopwoning, dan moet u bij de VvE zijn. Als bewoner ben je zelf onderdeel van de VvE. Binnen de Vve kan een speciale vergadering worden gewijd aan de problemen rond om de blokverwarming. Binnen deze vergadering moet een meerderheid van de stemmen vergaard worden voordat men over kan gaan op een ander systeem of op controle van de rekening.

Komt u er met de VvE niet uit, dan kunt u naar de Kantonrechter stappen. Hierbij geldt ook weer dat een goede onderbouwing een verzameling vereist van gegrond bewijsmateriaal, zoals meerdere jaarafrekeningen.

Blokverwarming vervangen voor een individueel milieuvriendelijk systeem.

Volgens Van Eck wordt het tijd dat alle blokverwarmingen worden vervangen door nieuwe, individuele en milieuvriendelijker systemen. Bij een koopwoning kost zo'n investering de bewoner ongeveer 3000 euro. Dat zal zich uiteindelijk in vijf tot tien jaar terugbetalen. Bij een huurflat zouden de servicekosten van de huurder met ongeveer 35 tot 40 euro omhoog gaan. De energierekening zal dan direct met ongeveer 30 euro dalen.