Blokverwarming

Veel mensen die gebruik maken van blokverwarming, kwamen voor een grote verrassing te staan toen de jaarafrekening voor de stookkosten op de deurmat viel. De rekening was dit jaar onverklaarbaar hoog. Het ging om rekeningen van soms wel 3000 euro.

Bij blokverwarming wordt de woning door middel van een centrale ketel verwarmd. De ketel staat in een gemeenschappelijke ruimte van het complex. Vanaf de ketel lopen buizen die binnen in de woning op de radiatoren uitkomen.

Het is de eigenaar van een wooncomplex die ervoor kiest om het complex te verwarmen door middel van blokverwarming. Bij huurwoningen is dat de verhuurder of de woningbouwcoöperatie. Bij een koopwoning is dat de verenging van eigenaren (VvE).

 

De hoge rekening is voor bewoners onverklaarbaar. De eigenaren zoals de woningbouw of VvE leggen de schuld bij de energieleverancier. De energieprijzen zijn gestegen en die worden deze doorberekend aan de bewoners. Een andere verklaring volgens dezelfde eigenaren is de strenge winter van afgelopen jaar.

 Wat kunt u doen en waar moet u zijn?Als u het gevoel heeft dat de jaarafrekening niet klopt, dan is de eerste stap om naar de Woningcorporatie of Vereniging van eigenaren stappen. De eigenaar van de woning heeft voor de blokverwarming gekozen, en is dan ook verantwoordelijk voor de onderhoud van dit systeem. De eigenaar is ook de persoon die uiteindelijk de jaarafrekening aan de bewoner geeft.

 

Om het probleem bij de woningbouw of VvE aan te kaarten, kunt u gebruikmaken  van de voorbeeldbrief die advocaat Pim de Vos heeft gemaakt. Komt u er met de Woningbouw niet uit, dan kunt u naar de huurcommissie stappen.

 

Heeft u een koopwoning, dan moet u bij de vereniging van eigenaren zijn. Komt u er met de VvE niet uit, dan kunt u naar de kantonrechter stappen.

Lees meer in het uitgebreide artikel.

Meer over

Forumreacties

33
  • Door Radar

Veel bewoners met blokverwarming kregen dit jaar de schrik van hun leven bij het zien van de energierekening. Deze toonde vaak extreem hoge bedragen en onbegrijpelijke berekeningen. Maar wat is blokverwarming eigenlijk? En vanwaar de hoge rekeningen? Radar zoekt het uit en vertelt waar bewoners met klachten terecht kunnen. Naar de uitzending

  • Door obscura228

Ik heb blokverwarming en kreeg deze zomer de afrekening van seizoen2008-2009. Ik ben echt geschrokken ik moest 844,94 bijbetalen. Ik persoonlijk vertrouw die pijpjes niet zo die aan de verwarming hangen. Uit voorzorg heb ik nu speciaal 2 verwarmingen niet meer aanstaan. De andere verwarmingen staan wel aan een met thermostaatknop en de andere 2 met gewone knoppen. Om op deze een thermostaatknop te zetten moet ik dat zelf betalen iets van 100 euro per stuk. Ik heb er wel over gebeld hoe dat bedrag zo hoog was maar een ander bedrijf doet de uitvoering van de opname " ISTA Nederland B.V.". Ik heb een hoekwoning ( beganegrond) en de woning is gedeeltelijk geisoleerd. De zijmuur voelt dus echt koud aan. Volgens de verhuurder/verkoper is verdere isolatie niet mogelijk.

  • Door jonis

Ik heb blokverwarming en kreeg deze zomer de afrekening van seizoen2008-2009. Ik ben echt geschrokken ik moest 844,94 bijbetalen. .
Bij mij stook ik gewoon met CV met een 2 onder 1 hoedje; Afrekening in de zomer; Winter 2005/6 gasverbruik 1536 Winter 2006/7 gasverbruik 1123 Winter 2007/8 gasverbruik 1296 Winter 2008/9 gasverbruik 1568 Eigenlijk valt het verbruik van de 2 jaren voorafgaand aan seizoen 2008/9 uit de toon en als daarop het voorschot krap berekend is kan ik me wel wat voorstellen bij het bijbetalen op een eindafrekening, maar uiteraard geen 844,94...maar het is wel royaal 20% hogere verbruik t.o.v. het jaar ervoor en bij hogere gasprijzen.