BN’ers maken geen ‘transfertje’ meer in gokreclames; vanaf vandaag verboden
Andy van der Meijde, Sjaak Swart, Rafael van der Vaart, Ellie Lust en Dick Advocaat zijn voortaan niet meer te zien in gokreclames. Voor gokreclames mogen vanaf vandaag geen oud-voetballers of andere bekende Nederlanders meer worden ingezet, schrijft NOS. Die maatregel moet gokverslaving onder jongvolwassenen en kwetsbare mensen tegengaan.
Het is de eerste aanpassing van de reclameregels sinds de opening van de onlinegokmarkt in oktober van vorig jaar en volgt op waarschuwingen uit de verslavingszorg. Door het gemak van online gokken, zagen klinieken het aantal gokverslaafden sterk toenemen.
Verbod op ongerichte gokreclame
Minister Weerwind voor Rechtsbescherming werkt aan een verbod op ongerichte gokreclame op onder meer tv, maar zo'n verbod kost tijd. Om al eerder iets te doen aan de reclames die op tv en online te zien zijn, heeft de minister de regels voor de inhoud van de reclames aangepast.
Hij verwijst daarbij naar onderzoek uit 2015 waaruit blijkt dat het inzetten van bekende mensen uit de voetbalwereld het normaler maakt om mee te doen aan risicovolle kansspelen. De reclames worden voortaan gespeeld door onbekende Nederlanders.
Vanaf 30 juni 2022 is er geen rol in een gokreclame meer weggelegd voor:
- Sporters, trainers en andere mensen met een publiek zichtbare rol binnen de beroepssport;
- Acteurs, regisseurs, presentators, zangers of andere mensen met een publiek zichtbare rol binnen de televisie-, film-, theater-, muziek- of andere entertainmentindustrie;
- Modellen, modeontwerpers of andere mensen met een publiek zichtbare rol binnen de schoonheid- of mode-industrie;
- Auteurs, journalisten, columnisten, influencers, vloggers, bloggers of andere mensen met een publiek zichtbare rol vanwege het gebruik van gedrukte, audiovisuele, auditieve, online of andere media;
- Vertegenwoordigers van een politieke partij of andere mensen met een publiek zichtbare rol binnen de landelijke, regionale of lokale politiek;
- Frequente deelnemers aan kansspelen of andere mensen met een publiek zichtbare rol op het gebied van kansspelen;
- Mensen die zichtbaar een ambt of beroep vervullen of uitbeelden waarvan een maatschappelijke voorbeeldfunctie uitgaat
Uitsluiting gaat fout, gokker krijgt geld terug
Al eerder probeerde de overheid gokverslaafden te helpen te stoppen met het Centraal register uitsluiting kansspelen, kortweg Cruks. Als je je hier registreert, kun je niet meer gokken bij legale fysieke en digitale casino's in Nederland. Bij gokker Peter (gefungeerde naam) ging deze inschrijving mis en hij vergokte duizenden euro's toen hij erachter kwam dat hij toch nog toegang had tot de online kansspelen.
Bron: NOS