Boete gekregen in het buitenland: moet je die betalen?
Je bent in het buitenland en krijgt een boete, bijvoorbeeld omdat je te hard hebt gereden of omdat je verkeerd geparkeerd hebt. Krijg je die automatisch altijd op de mat? Hoe wordt zo'n boete afgehandeld? Radar legt het je uit.
Een snelheidsovertreding is snel gemaakt en een bord met parkeerinstructies kan je wel eens over het hoofd zien. Tegenwoordig krijg je de boete uit het buitenland steeds vaker op de mat. 'Eén Europa is leuk, maar elk land heeft natuurlijk weer z'n eigen boetesysteem', legt reisjournalist Hans Avontuur uit. Zo is Duitsland één van de weinige landen in Europa dat foto's meestuurt met de boete en mag je in Zwitserland de portemonnee trekken als je geen vignet hebt.
Wat kost een snelheidsboete?
Doordat elk land een eigen systeem heeft, zijn ook overal de bedragen anders. 'Bij 20 kilometer te hard ben je binnen Europa het duurst uit in Zweden met 250 euro. Litouwen is met 12 euro het goedkoopst. Nederland zit met 165 euro overigens ook in de kopgroep', zegt Avontuur. Ook zijn er enorme verschillen tussen boetes voor bellen in de auto. 'In Estland kost dat tot 400 euro en in het ernaast gelegen Letland 15 euro. Het is echt oppassen, want in een populair vakantieland als Spanje kost het 200 euro.'
Krijg je hem gewoon op de mat?
Avontuur legt uit er steeds meer landen zijn die samenwerken. Op Griekenland en Ierland na, zijn alle EU-lidstaten nu administratief met elkaar verbonden. 'De boete wordt dan, net als bij een overtreding in Nederland, geïnd door het CJIB.' Het kan ook zijn dat een overheidsinstelling zelf int. In sommige Oost-Europese landen komt het nog wel voor om contant te betalen, maar dat is volgens Avontuur dan om het inkomen van de agent op te schroeven.
In welke taal moet je de brief krijgen?
Het is gebruikelijk dat je de boete in je moedertaal krijgt. Mocht je toch een brief in een andere taal krijgen, bijvoorbeeld in het Duits, dan kan je vragen om aangesproken te worden in een voor jou begrijpelijke taal. Let op: Noorwegen en Zwitserland behoren niet tot de Europese Unie. Dan kan je dus wel een brief in de lokale taal krijgen.
Waar moet je echt goed op letten?
Een land als Zwitserland staat er om bekend dat de snelheidsboetes heel hoog zijn. Bij een geringe overtreding ben je al snel tientallen, zo niet honderden euro's, armer. Reisjournalist Avontuur zegt dat Scandinavische landen heel erg letten op verkeersveiligheid. Overtredingen zoals te hard rijden, door rood rijden en niet-handsfree bellen zijn daar extreem duur. 'In een land als Duitsland, waar hard rijden een soort van cultuur is, betaal je weer opvallend weinig voor een snelheidsovertreding.'Lees ook: Mag je met je auto een milieuzone in?
Wat te doen buiten de EU?
Als je op vakantie bent in Amerika of Canada, zorg dan dat je de boete direct betaalt als je die mogelijkheid hebt. Heb je een huurauto? Bij een overtreding bij een flitspaal zal de bekeuring naar de verhuurmaatschappij worden gestuurd. Die zal de boete weer naar jou doorberekenen.
Bezwaar aantekenen?
Heb je een boete gekregen en ben je er het niet mee eens? Maak dan bezwaar. Meestal staat op de brief hoe dat moet. Heb je de boete betaald en krijg je toch nog een verhoging? Stuur dan een briefje dat je reeds betaald hebt, tipt advocaat Caspar Janssens van Kneppelhout & Korthals Advocaten.