Boetes bij onzichtbare tolwegen op vakantie voorkomen? Zo werkt een tolbadge
Tolwegen in Europese landen zijn steeds vaker ‘onzichtbaar’, je rijdt dan niet meer door de tolpoortjes zoals vroeger, maar je kentekenplaat wordt gescand door een sensor. Bij een paar Europese tolwegen zijn de tolpoortjes al verdwenen. Voor veel onwetende Nederlanders leverde dat een flinke boete op. Radar vertelt je hoe je zo’n boete voorkomt.
Zo herken je een ‘onzichtbare’ tolweg
Allereerst, hoe weet je nu of je op een tolweg rijdt als er geen slagboom meer staat? “Als je een tolweg nadert dan wordt dat met borden aangegeven", vertelt een woordvoerder van de ANWB. Als je zo'n bord aan de snelweg ziet staan weet je dat een sensor jouw kentekenbord registreert.
De reden voor de onzichtbare tolweg, is dat automobilisten minder in de file staan en daardoor minder brandstof verbruiken.
Hoe betaal je voor deze tolwegen?
Als de sensor jouw kentekenbord registreert, weet de beheerder van de tolweg dat jij over de weg hebt gereden. “Het verschilt per land hoe je tol moet betalen”, legt de woordvoerder uit.
In Frankrijk kun je voorafgaand aan je rit over de snelweg al betalen op de website van de tolwegbeheerder. Op de A79 in Frankrijk, die van Digoin tot aan Montmarault loopt, staan er automaten bij snelwegparkeerplaatsen waar je kunt betalen. Soms kun je ook betalen bij zogenaamde Nirio-winkels.
In Oostenrijk bestaat er een fysiek of digitaal tolvignet. “Hierbij registreer je je kenteken en dan kan je voor een bepaalde periode in Oostenrijk rijden,” vertelt de woordvoerder van de ANWB. “In Oostenrijk dien je ook rekening te houden met de Sondermautstrecken, wegen waar je nog apart tol voor moet betalen.” voegt hij hier aan toe.
In Zwitserland hebben ze ook een vignet voor een periode van één jaar dat je moet hebben. In Italië kun je online voor de onzichtbare tolwegen betalen.
De woordvoerder raadt vakantiegangers aan om vooraf goed te controleren wat je in welk land nodig hebt als je over een tolweg gaat rijden. “Ook als je op wegen rijdt waar geen tol is, kan het voorkomen dat je door bijvoorbeeld een wegafsluiting of het nemen van een verkeerde afslag, toch op een tolweg terechtkomt", zegt hij.
Tolbadge
Maar de makkelijkste manier om een boete te voorkomen is door gebruik te maken van een tolbadge. Dat is een klein elektrisch apparaatje dat je in de auto of motor plaatst. Daarmee betaal je automatisch op tolwegen. Met een tolbadge hoef je dus niet langs de weg te stoppen bij een speciale winkel of automaat en hoef je ook niet online te betalen.
“Het voordeel van het gebruik van een tolbadge is dat je bij een tolpoort langzaam kunt doorrijden en dat je wachtrijen bij tolpoorten vermijdt. De betaling vindt achteraf plaats, je hebt dus geen bankpas, creditcard of cash geld nodig,” zegt de woordvoerder van de ANWB.
Zo werkt een tolbadge
Het apparaatje moet je allereerst aanschaffen om het in je auto te kunnen plaatsen. De prijs van de tolbadge hangt er vanaf of je een abonnement neemt of het apparaatje in één keer koopt. Ook de prijs per abonnement kan verschillend zijn. Als je de tolbadge hebt, maak je een account aan dat gekoppeld is aan je kentekenplaat en je bankrekening.
Het apparaatje plaats je vervolgens aan de binnenkant van je voorruit, achter de achteruitkijkspiegel. Als je de tolbadge op een motor wil plaatsen plaats je deze aan de binnenzijde van het scherm.
Zodra je met je auto op een tolweg komt waar geen tolpoortjes meer staan, pikt de sensor jouw tolbadge op. Als je wel langs een tolpoortje komt, moet je de juiste rijstrook kiezen. Welke rijstrook dit is, verschilt per land. Een overzicht van de rijstroken die je per land moet kiezen met je tolbadge staat op de website van de ANWB.
Een maand nadat je over de tolweg hebt gereden wordt het bedrag van je bankrekening afgeschreven. Als je geen gebruik maakt van de tolweg, betaal je ook niet.