Boetes voor drone-overtredingen gaan niet omhoog

droneovertredingen060417.jpg

Er komt geen hogere boete voor overtredingen met drones. Dat schrijft staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) woensdag. Ook gaat ze recreatieve drones niet registreren.

De Tweede Kamer had om deze maatregelen gevraagd omdat drones regelmatig het vliegverkeer in gevaar brengen. Volgens Dijksma is er is tot dusver slechts een beperkt aantal rechtszaken geweest en lag de eis steeds ruim onder het maximum. 'Dit betekent dat er binnen de huidige strafmaat ruimte is om, indien de omstandigheden daartoe aanleiding geven, een hogere straf te eisen.'

Hogere straf bij opzet

Ze wijst er verder op dat bovendien een hogere maximumstraf geldt als een gebruiker met zijn drone het luchtverkeer met opzet in gevaar brengt. In dat geval kan een gevangenisstraf tot vijftien jaar of een geldboete van ten hoogste 82.000 euro worden geëist.

'Geen wezenlijke bijdrage'

Verder levert registratie geen 'wezenlijke bijdrage' aan het verbeteren van de vliegveiligheid, aldus de bewindsvrouw. Het wordt op termijn op Europees niveau geregeld en daarop gaat ze niet vooruit lopen. Het aantal gemelde incidenten met recreatieve drones is volgens haar in ons land 'relatief beperk'.

Aanscherping van de regels

De staatssecretaris kondigde vorig jaar aan de regels voor recreatieve dronegebruikers aan te scherpen. Zij mogen straks niet hoger dan 50 meter en maximaal 100 meter ver vliegen. Verder moeten ze 50 meter afstand bewaren tot bebouwing, wegen en mensenmenigten. Er geldt een uitzondering voor klassieke modelvliegers.Lees ook: Vliegen met een drone: wat zijn de regels?

In de eerste vijf maanden van 2016 waren er 39 incidenten met recreatieve drones. Bijna alle gevallen betroffen meldingen van piloten die een drone in de buurt van hun toestel zagen. In heel 2015 ging het nog om vijftien incidenten.

Bron: ANP