Borg op vakantie: waar moet je op letten?

borg_780_hulpartikel.jpg

Bij het huren van spullen of een vakantiehuisje wordt ter dekking van eventuele schade vaak een borg gevraagd.

Volgens DAS Rechtsbijstand bestaan er geen wettelijke regels voor onderpand. Je kunt wel met een aantal zaken rekening houden. Radar zet enkele tips op een rij.

1. Lees de voorwaarden en zoek het bedrijf op

Door de voorwaarden van het bedrijf nauwkeurig te lezen weet je waar je aan toe bent voordat je iets gaat huren. Moet je de borg contant betalen of dien je die vooraf al over te maken? Verstandig om ook even te checken hoe je na gebruik de spullen/het huisje weer aan moet leveren. En: Google het bedrijf even van tevoren. Zijn er misschien klachten op internet te vinden?

2. Controle is belangrijk

Na ontvangst is het altijd belangrijk om te controleren. Is alles aanwezig? Wanneer je een inventarislijst hebt gekregen ga deze lijst dan na.

Stel: Er zou van alle soorten bestek 6 stuks aanwezig moeten zijn, maar je vindt maar 5 lepels, maak daar dan melding van. Zo kan je niet achteraf aansprakelijk worden gesteld voor het ontbreken van een lepel. Mochten er gebreken zijn schrijf ze direct op, maak foto's en sla niets over.

Via WhatsApp ontvingen wij een berichtje van Ger die vaak problemen heeft met het terugkrijgen van borg: 'In Nederland bijna bij ieder vakantiehuisje problemen gehad met de nodige onterechte smoesjes om je borg maar niet hoeven betalen, daarom huren wij geen huisje meer.'

3. Bewaar de formulieren

Alle papieren die je nodig hebt moet je bewaren. Mocht er iets aan de hand zijn dan heb je altijd bewijsmateriaal. Denk hierbij aan de overeenkomst en het schadeformulier. Radar ontving via WhatsApp een berichtje van Marion voor wie deze tip helaas te laat komt: 'Tijdens een verblijf in een vakantiehuisje kregen we te horen dat we niet goed hadden schoongemaakt en dat er nog een dekbedhoes in het huisje lag. Dit was niet zo. Helaas kon ik niets bewijzen en kreeg ik mijn borg niet terug.'

4. Ga het gesprek aan

Stel: Je krijgt je borg niet terug. Tijdens het inleveren van de sleutels/spullen waren er geen gebreken, maar toch wordt er moeilijk gedaan. Gebruik in dit geval tip drie: Laat alle bewijzen zien en probeer desnoods een afspraak in te plannen waarin je de situatie voorlegt.

5. Juridisch advies

Kom je er nog niet uit dan is het handig om juridisch advies in te winnen. Iemand die verstand heeft van zaken kan je wellicht van advies voorzien. Neem alle formulieren mee, zodat het uitgezocht kan worden. Meld je ook aan voor de WhatsApp-dienst van Radar (en stuur ook zelf tips in). Klik hier.

Bron: Das Rechtsbijstand / Zoover / Paginablog