background branding

Verdubbeling aantal verkochte recreatiewoningen

vakantiehuis_780_2907.jpg

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) ziet een verdubbeling van het aantal verkochte recreatiewoningen ten opzichte van vorig jaar. In 2014 kochten zo een 1750 mensen een nieuw of bestaand vakantiehuisje. In 2015 waren dat 3130 mensen.

Na jaren van prijsdaling zijn de prijzen aan het stijgen. De NVM verwacht dat de stijging de komende jaren doorzet. De prijs is met gemiddeld 8 procent gestegen ten opzichte van 2014. Volgens een woordvoerder van de NVM beschouwen kopers de aankoop als een alternatieve belegging nu spaargeld en obligaties zeer weinig opleveren en aandelen als te risicovol worden gezien.

Recreatiewoning centraal

Kopers willen hun recreatiewoning het liefst bij het bos, strand of andere nabijgelegen voorzieningen. Het herstel was vooral te merken waar de markt voor recreatiewoningen al heel goed is zoals de Veluwe, de Utrechtse Heuvelrug, Zeeland en de kust van Noord-Holland. 'Net als op de reguliere koopwoningmarkt zijn de regionale verschillen dus groot.'

Nieuwbouw heeft voorkeur

Consumenten geven bij aanschaf van een recreatiewoning vaak de voorkeur aan nieuwbouw.

'De hoge plancapaciteit van nieuwbouwprojecten is ingegeven door die grote vraag onder consumenten', aldus de woordvoerder. De verkoop gaat wel ten koste van het bestaande aanbod aan recreatiewoningen.

Sinds 2004 stond de teller van het aantal verkochte recreatiewoningen volgens de NVM op gemiddeld 1850 per jaar.

Bron: ANP