Investeren in een vakantiewoning

De aanschaf van een vakantiewoning lijkt op het eerste gezicht een goede investering. EuroParcs en Droomparken verkopen deze woningen, waarnaar je na aanschaf geen omkijken meer hebt. Zij verhuren de woning voor je en je krijgt jaarlijks een gegarandeerd rendement. Het lijkt bijna te mooi om waar te zijn.

Een plek om even weg te zijn van de dagelijkse beslommeringen, waar je met familie of vrienden even lekker tot rust kunt komen: een tweede huis heeft het allemaal in zich. Eigenaren van een vakantiehuisje kunnen deze daarnaast verhuren en zo ook nog iets verdienen op hun investering. Grote spelers in deze branche zijn EuroParcs en Droomparken. Zij verkopen en verhuren recreatiewoningen op een aantal mooie plekjes in het land. Helaas gaat het niet altijd goed. Radar ontving na een oproep in de uitzending onder meer klachten over agressieve verkoopmethoden, sterk stijgende parkkosten en het rendement dat niet wordt behaald.

Agressieve verkoop

Consumenten die tijdens een voorlichtingsdag hun naam achterlaten om hun interesse te laten blijken, zijn stomverbaasd als het A4'tje dat ze hebben ondertekend een koopcontract blijkt te zijn. Tijd om de boel terug te draaien is er ook niet. De partijen doen moeilijk over de drie dagen bedenktijd. Hun belangrijkste argument: wanneer je als consument een vakantiewoning koopt om het (gedeeltelijk) te verhuren dan ben je professioneel bezig en heb je geen recht op de wettelijke bedenktijd. De rechter heeft in een uitspraak in 2013 dit argument terzijde geschoven, want een particulier die belegt in een recreatiewoning is niet automatisch zakelijk bezig - en houdt daarom recht op de drie dagen bedenktijd. In 2014 heeft het Hof van Arnhem-Leeuwarden deze uitspraak nog eens bevestigd.

Financiële tegenvallers

Een andere veelgehoorde klacht is die van de stijgende parkkosten. Hieronder vallen de kosten voor het onderhoud van het park. De hoogte hiervan blijkt niet overeen te komen met wat de kopers is voorgespiegeld. Er zijn zelfs huiseigenaren die in een paar jaar tijd te maken kregen met een verdubbeling. Daarnaast heerst er veel teleurstelling over het tegenvallende rendement. Mensen horen mooie verhalen over 6 tot 9 procent rendement, maar in werkelijkheid wordt de helft niet gehaald. In sommige gevallen moeten mensen zelfs bijbetalen.

Schaamte

Veel gedupeerden die Radar sprak, schamen zich ervoor dat ze 'erin zijn getuind'. Bosman Advocaten uit Arnhem heeft zo'n zestig zaken lopen van gedupeerden van zowel EuroParcs als van Droomparken. Hij bevestigt het beeld dat veel mensen er liever niet voor uitkomen dat ze zich door een verkoper hebben laten verleiden tot het tekenen van, wat later blijkt, een koopcontract. Maar deze mensen staan zeker niet alleen.

Forumreacties

36
  • Door Radar

De aanschaf van een vakantiewoning lijkt een goede investering. EuroParcs en Droomparken verkopen deze woningen, waarna je er geen omkijken meer naar hebt. Ze verhuren de woning en je krijgt jaarlijks een gegarandeerd rendement. Te mooi om waar te zijn? Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/11-04-2016/investeren-in-een-vakantiewoning/ Maandag 11 april 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door GJvdZ

Lijkt me helemaal niet te mooi om waar te zijn maar gewoon een logische business case. Je investeert in een woning, die wordt verhuurd en een deel van de opbrengst is voor de investeerder. Je kunt hoogstens gaan bakkeleien over het percentage van de opbrengst. Maar die discussie is heel simpel te stoppen: koop een vakantiewoning buiten een park en doe de exploitatie helemaal zelf. Maar dan heb je ook het werk van de exploitatie.

  • Door harkja

Eigenlijk hoef je over dit soort investeringen altijd maar één vraag te stellen: Waarom zou een partij die jaarlijks 7 tot 10 procent kan verdienen jou erbij halen om van de winst mee te genieten? Het antwoord luidt: omdat jij er vroeg of laat wordt ingeluisd.