Borg vakantiehuis of hotel: wanneer is het te veel en wat kun je dan doen?

Als je een vakantiewoning of hotel boekt, moet je vaak borg betalen. Welk bedrag is redelijk? En kun je iets doen als je de borgsom te hoog vindt? Radar vraagt het de ANWB.
2.000 euro borg voor een weekend weg
Op het Radar-forum kwam een bericht binnen van iemand die 2.000 euro borg moest betalen voor een weekendje in een vakantiehuis. Vervolgens werd er 1.400 euro van de borg ingehouden vanwege een kapotte tuinstoel en een kras op de deur. Zijn deze bedragen niet wat hoog?
Hoogte borg hangt af van grootte groep en woning
Een woordvoerder van de ANWB legt uit dat de borg van een vakantiewoning vaak een paar honderd euro is, maar dat de hoogte van het bedrag verschilt.
Bij een grote groep mensen, een luxe huis of een groter risico gezien de doelgroep kan de borgsom wat hoger liggen. De kans op schade is dan namelijk groter dan wanneer je met twee personen in een sober appartement verblijft.
Wat als je het bedrag te hoog vindt?
“Je kunt hier zelf niet zoveel aan doen, behalve onderhandelen", vertelt de woordvoerder verder. Er is namelijk geen wettelijke grens voor de hoogte van de borg en op onderhandelen na is er geen manier om het bedrag omlaag te krijgen.
Vind je dat de accommodatie te veel borg vraagt? Dan heb je dus maar twee opties: onderhandelen of een ander huisje zoeken.
Inspecteer het huis voor je weggaat
Om misverstanden te voorkomen, is het volgens de woordvoerder van de ANWB goed om te zorgen voor een inspectie voordat je weggaat. Is dat niet mogelijk? Maak dan (net als bij een huurauto) een filmpje van de staat van het huis waarin je het achterlaat.
“Uiteindelijk is borg een garantie voor de verhuurder dat in geval van schade er een bedrag in handen is van de verhuurder om dit te repareren.”
Wat als er onredelijk veel borg ingehouden wordt?
Houdt de verhuurder een onredelijk hoog bedrag in voor schade? “Dan zul je moeten aantonen dat de schade lager is of dat er geen schade is. Rechtsbijstand kan dan handig zijn”, legt de woordvoerder uit. “Check of je hiervoor verzekerd bent, bijvoorbeeld via je reisverzekering.”
“Verder raden wij aan om - als het kan - met creditcard te betalen in plaats van contant of overmaken. Mocht er een geschil zijn over de borg, dan kan de creditcardmaatschappij nog iets betekenen als je kunt aantonen dat de borg ten onrechte is ingehouden.”