background branding

Bouwbedrijf laat spoor van gedupeerden achter en gaat verder onder nieuwe naam | Radar Checkt!

In Almere werd een huis op last van de gemeente afgebroken, omdat het niet voldeed aan de bouwvoorschriften. Op verschillende plekken in Nederland staan huizen die niet afgebouwd zijn of zijn opgeleverd met tal van bouwtechnische gebreken. En ook op het forum van Radar duiken klachten op over bouwbedrijf Bulko. 

Alles is misgegaan' en 'Niets is goed gegaan' vertellen mensen aan Radar. Oftewel: de firma uit Wezep laat een spoor van gedupeerden achter. Een jaar geleden werd het failliet verklaard, maar de eigenaar gaat onder een andere naam en een andere website gewoon door. Hoe kan dat?

Flinke schadepost oud echtpaar

Al vier jaar woont een 80+ echtpaar in een stacaravan naast hun bouwval. Bulko begon ooit aan de klus, maar kwam deze niet afmaken. Nadat het bedrijf ook nog eens failliet werd verklaard kunnen de eigenaren de afbouw helemaal vergeten. Schade voor dit echtpaar: rond de 70.000 euro. Ze zijn één van de meer dan tien gedupeerden die Radar sprak. Veel mensen willen alleen op basis van anonimiteit praten, omdat hun huis onlangs is verkocht of ooit nog op Funda zal komen. 

Naamsverandering om uit de spotlights te blijven

In het faillissement rapport van Bulko staat te lezen dat eigenaar Hendrikus Wolf vlak voor het faillissement de naam lieten veranderen in Quanova. Vermoedelijk zodat de naam Bulko niet in verband gebracht zou worden met een faillissement. Ook onttrok de eigenaar aandelen ter waarde van 125.000 euro en een geldbedrag van 15.000 euro aan de bv. Om verschillende redenen vroeg de curator bij de rechter een bestuursverbod aan voor de eigenaar van het bouwbedrijf. De rechter heeft dit toegekend, maar omdat een hoger beroepsprocedure nog loopt, hoeft de eigenaar zich hier nog niet aan te houden.

Acht gedupeerden hebben zich bij de curator gemeld, samen goed voor een vordering van 1 miljoen euro op Bulko. Helaas voor de gedupeerden heeft Bulko ook nog een grote schuld bij de Belastingdienst vanwege het niet afdragen van btw en die schuld gaat voor.

Bedrijf op naam van vrouw gezet

Opvallend genoeg ontdekt Radar dat op het huisadres van meneer Wolf een nieuw bedrijf gevestigd is: Bouwijs. De eigenaar van het bedrijf is de vrouw van meneer Wolf. De diensten die ze aanbieden zijn hetzelfde. Als we per mail een verzoek om een vakantiewoning doen, mailt meneer Wolf terug dat we hem kunnen bellen voor een afspraak. Op de website van Bouwijs worden woningen aangeboden die via Google leiden naar Scandinavische en Tsjechische architecten. Navraag leert dat deze architecten nooit toestemming aan Bouwijs hebben gegeven om hun woning aan te bieden door Bouwijs. Ze kennen het bedrijf niet en één sommeert vervolgens dat de woning eraf gehaald moet worden. 

Niet onopgemerkt bij het Radar-forum

Ook op ons forum wordt de link tussen Bouwijs en Bulko gelegd door gedupeerden. De internetredactie van Radar krijgt de afgelopen tijd meerdere berichten van Mevrouw Wolf of medewerkers van Bouwijs om deze posts te verwijderen. 'Bouwijs heeft niets te maken met Bulko', wordt er geschreven. Radar is op dat moment al met een onderzoek naar Bulko bezig en laat de forumposts staan. 

Om opheldering te krijgen waarom meneer Wolf niet stopt met zijn werkzaamheden in de bouw wordt een afspraak gemaakt. Meneer Wolf en zijn advocaat zullen verslaggever Fons Hendriks in Meppel ontvangen. De afspraak wordt een dag van tevoren afgezegd. Fons gaat toch op pad met de vraag: Waarom stopt meneer Wolf niet?

Reactie naar aanleiding van de uitzending

Naar aanleiding van de Radar-uitzending komt Bulko met een reactie op de vragen die Radar ze heeft gesteld. Deze zijn hier te lezen.

Forumreacties

20
  • Door MLossie

WIj hebben een carport besteld bij Bulko Oldebroek. Prijs ongeveer 5000 Euro. Wij komen zelf uit Limburg, dus is een stukje uit Oldebroek vandaan. Er is ook een contract getekend, waarbij we 10% als aanbetaling moesten doen. Daar hadden we geen probleem mee en is ook netjes gedaan. Nu blijkt dat we contractueeel nog 80 % moeten betalen voordat ze bij ons komen plaatsen. Bij plaatsing dan nog de resterende 10% Mijn concrete vraag is uiteraard, wie heeft ervaringen met Bulko ? Zo ja, wat zijn jullie ervaringen? En verder zou ik willen weten of en in hoeverre dit kan en mag (de constructie van 80% betalen als er nog niets geplaatst is)

  • Door Sira

Een aanbetaling kan ik mij voorstellen, zeker als dit een voor u op maat gemaakte product is. Ik ken het bedrijf niet, enerzijds kunnen er kwade bedoelingen achter zitten, maar anderzijds kan het ook zijn dat zij vóór levering van de fabriek het volledige bedrag aan de fabrikant hebben moeten voldoen. Ik kom dit tegenwoordig steeds meer tegen bij fabrikanten (50% bij opdracht en 50% een dag voor levering) en de fabrikanten maakt geen onderscheid tussen een correcte betaler of een slechte betaler. En voor een bedrijf dat veel afneemt, is dat toch een hele investering wanneer dat allemaal voorgeschoten moet worden. U kunt Bulko eventueel voorstellen dat u die 80% op de montage-dag à contant betaald.

  • Door NeoDutchio

Er was geen aanbieder dichter in uw buurt? Niet zo slim om eerst te kopen en dan pas naar regerenties gaan vragen/zoeken. Nu dat u betaald heeft bent u akkoord gegaan met de 80% betaling. Hier kunt u nu niet meer onderuit.