Bovag naar rechter om wijzigen kilometerstand

De Stichting Nationale Autopas (NAP) en brancheorganisaties Bovag en RAI slepen een Lelystadse garagehouder voor de rechter die zou knoeien met kilometerstanden. Dat zei een woordvoerder van de Bovag dinsdag. De organisaties eisen dat de man per direct stopt met zijn activiteiten.

Hoewel de zaak in eerste instantie is gericht op de praktijken van de garagehouder, erkent een woordvoerder van de NAP dat de zaak tevens een precedent moet scheppen voor alle bedrijven die zich bezighouden met het terugdraaien van kilometerstanden. ,,Ik kan geen enkele reden bedenken waarom je zoiets zou doen.''

Het terugdraaien van de kilometerteller is in bepaalde gevallen niet illegaal, tot ergernis van de NAP. De stichting hoopt dat de kortgedingrechter het aanpassen van de kilometerstand verbiedt.

In 2006 stapten de drie organisaties ook al naar de rechter vanwege gerommel met kilometerstanden. Destijds oordeelde de rechter dat een Eindhovense garagehouder moest stoppen met het terugdraaien van tellerstanden om zo auto's met meer winst te kunnen verkopen. Bovendien werd besloten dat klanten eerst een contract moeten tekenen waarin zij aangeven dat er een legitieme reden is om de stand aan te passen, bijvoorbeeld de installatie van een nieuwe teller.

Die zitting had volgens de woordvoerder van de NAP een schrikeffect op andere garagehouders, maar vijf jaar later ziet hij overal weer bedrijven die adverteren met het terugdraaien. Uiteindelijk hopen de drie organisaties op een algeheel verbod. ,,Binnenkort gaat er een voorstel naar de Tweede Kamer'', aldus de zegsman.

Het kort geding vindt op 20 mei plaats voor de rechtbank in Lelystad.

Bron: ANP