background branding

Nieuwe check: klopt de kilometerstand?

kilometerstanden_800.jpg

Consumenten kunnen voortaan op de site van de Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) nagaan of er is gerommeld met de kilometerstand van de auto die ze op het oog hebben.

Door het kenteken in te voeren is te zien of de tellerstand logisch of onlogisch is, maakte de RDW donderdag bekend.

Dit wordt bepaald aan de hand van eerder geregistreerde tellerstanden, die een oplopende reeks moeten opleveren bij de kilometercheck. Autobedrijven geven de kilometerstanden stelselmatig door aan de RDW bij onder meer de APK-keuring, onderhoud en verandering van eigenaar.

'Tellerfraude kost bakken met geld'

De kentekencheck van de RDW geldt niet voor tweedehandsjes die zijn ingevoerd vanuit het buitenland, juist de auto's waar vaak mee wordt gesjoemeld. Naar schatting heeft vijf procent van alle auto's op de Nederlandse wegen een teruggedraaide teller. Bij importauto's ligt dit aantal naar schatting zelfs rond de 30 procent.De kilometerstand van de auto heeft invloed op de waarde, de veiligheid en de staat van onderhoud. Het terugdraaien van tellerstanden is sinds enkele jaren strafbaar in Nederland. Volgens de RDW kost tellerfraude de samenleving bakken met geld. De gevolgschade voor bedrijven en consumenten bedraagt volgens de dienst meer dan 150 miljoen euro per jaar.

Bron: ANP