RDW maakt eind aan 'omkeuren' van auto's

auto_stoepkrijt800.jpg

Rondrijden in een aangepaste auto waarvoor geen rijbewijs of kenteken nodig is en ook geen APK-plicht geldt, is binnenkort niet meer zomaar mogelijk. Dat meldde brancheorganisatie Bovag donderdag.

Personenauto's kunnen nu nog 'met allerlei listige trucs' op papier worden omgebouwd tot 'trekker'. Ook mogen ze de weg op als Motorvoertuig Met Beperkte Snelheid (MMBS) op voorwaarde dat alle versnellingen hoger dan de tweede onklaar zijn gemaakt, aldus de Bovag.

Geen rijbewijskeuring

De MMBS is vooral populair bij ouderen die niet meer door de rijbewijskeuring komen en onder jongeren die juist nog geen rijbewijs hebben. De auto's mogen niet harder rijden dan 25 of 45 kilometer per uur en hebben een snelheidsbegrenzer.

De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) eist vanaf 1 september een verklaring van de fabrikant voor het omkeuren van een voertuig tot bijvoorbeeld landbouwtrekker. Uit de verklaring moet blijken dat de omgebouwde auto ook echt als landbouwvoertuig gebruikt wordt.

Eerder al, vanaf 1 juli, is bovendien het nieuwe trekkerrijbewijs verplicht om te mogen rijden met een tractor of een MMBS.

De Bovag is blij dat er nu paal en perk aan deze praktijken wordt gesteld. 'De verkeersveiligheid is er mee in het gedrang. Als mensen zo graag met lagere snelheid op vier wielen willen rijden, dan kunnen ze een brommobiel aanschaffen', aldus een woordvoerder.

Het omstreden 'omkeuren' vindt de laatste tijd al veel minder vaak plaats. Gebeurde het in heel 2014 bijna 1500 keer, tegenwoordig gaat het volgens de brancheorganisatie om hooguit zeventig gevallen per maand.

Bron: ANP