background branding

'Elke auto moet verplicht ademslot en begrenzer'

autotelefoon.jpg

Om het aantal verkeersslachtoffers naar beneden te brengen, moet iedere auto worden uitgerust met een ademslot, snelheidsbegrenzer en technologie die een smartphone blokkeert. Daarvoor pleit Egbert-Jan van Hasselt van de Nationale Politie.

De landelijke projectleider Infrastructuur deed zondag tegenover De Telegraaf een oproep aan de politiek.

Slecht gedrag

Automobilisten gedragen zich steeds slechter, stelt Van Hasselt. 'Afleiding, drankgebruik en te hoge snelheid in het verkeer zijn steeds vaker de oorzaak van ongevallen.' Hij vindt dat actie moet worden ondernomen om het aantal ongelukken te laten dalen. 'Technisch is hier wat aan te doen. Dus als je gedronken hebt, start je auto gewoon niet en als je te hard rijdt, gaat er een piepje af of remt je wagen automatisch af.'

Aandacht op het beeldscherm

De landelijke verkeersofficier Achilles Damen sluit zich in de krant aan bij de plannen van Van Hasselt. 'Mits er juridisch geen haken en ogen aan zitten, ben ik voorstander.' Ook Minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu erkent het probleem van smartphones op de weg. Ook als de telefoon in de houder zit, richten bestuurders de aandacht veelal op het beeldscherm en niet op de weg, stelde ze eerder.

Vorig jaar november werd bekend dat ze met telecombedrijven in gesprek gaat om te kijken naar de mogelijkheden. Ze ziet graag slimme technologie waardoor telefoons tijdens het rijden worden overgenomen door de auto. Want helemaal verbieden is volgens haar geen optie.

VVD en CDA zijn kritisch

Niet iedereen is blij met het voorstel van de politie om iedere auto uit te rusten met alcoholslot, snelheidsbegrenzer en techniek waardoor je niet kunt appen of mailen op de smartphone. Regeringspartij VVD reageert kritisch, evenals het CDA.

Het verplichten gaat te ver, aldus VVD-Kamerlid Barbara Visser maandag. 'Daarmee straf je iedere Nederlander, terwijl een kleine groep verkeershufters de boel verziekt.'

Bron: ANP