background branding

'Alcoholslot terug voor probleemdrinker'

alcoholslot-probleemdrinker-780.jpg

Het alcoholslot moet blijven als maatregel om notoire alcohol-overtreders achter het stuur vandaan te houden. Dat zegt Veilig Verkeer Nederland (VVN) in reactie op het rapport van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV.

Dat gaat over een groep overtreders die verantwoordelijk wordt gehouden voor twee derde van alle ernstige alcoholongevallen in het land. Hierbij vallen zo'n vijftig tot 95 doden per jaar.

Innemen rijbewijs 'nauwelijks effect'

Het gaat volgens de SWOV om tussen de 90.000 en 125.000 zware alcohol-overtreders (1,3 promille of hoger). Traditionele maatregelen zoals het innemen van het rijbewijs lijken nauwelijks effect te hebben op deze groep. In veel gevallen blijven deze overtreders ook zonder rijbewijs door rijden.

Volgens VVN zijn de recidivisten inderdaad moeilijk te bereiken. 'Met een BOB-campagne bereik je het totale publiek, maar niet de zware gebruiker. Die kampen met hele andere problemen, vaak psychisch van aard', zegt een woordvoerder van VVN.

Rijbewijsslot

Begin dit jaar liet minister Ard van der Steur van Veiligheid & Justitie weten dat het alcoholslot, een startonderbreker, niet meer ingezet zal worden tegen de notoire overtreder. Een ander systeem als stok achter de deur is er niet voor teruggekomen, constateert VVN. Volgens de organisatie is het alcoholslot, waarbij de auto pas start als er met goed gevolg een blaastest is afgelegd, juist een goed instrument.

Volgens de Vereniging van Verkeersslachtoffers is er een technische oplossing om de probleemdrinkers aan te pakken, het rijbewijsslot. 'Je stopt je rijbewijs in een sleuf, je toetst een pincode in en als alles in orde is, start de auto. In m'n vorig baan moest ik een bedrijfspasje gebruiken om een laptop op te starten. De technologie is er. Waarom gebruiken we die dan niet?', reageert bestuurslid Hans van Maanen.

Update 5 oktober, 15:17 uur: Regeringspartijen willen alcoholslot terug

Regeringspartijen VVD en PvdA willen dat het alcoholslot weer terugkomt. Het moet in het strafrecht worden opgenomen, stellen beide regeringspartijen. Ze zullen hier donderdag op aandringen tijdens een Kamerdebat over het alcoholslot.

Update 6 oktober, 10:25 uur: Rechters: alcoholslot goed middel

Rechters vinden het geen slecht idee om het alcoholslot op te nemen in het strafrecht. De Tweede Kamer liet woensdag weten dat te willen, maar minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) toonde zich niet enthousiast. Hij denkt dat rechters het alcoholslot in de praktijk niet zullen opleggen.

De rechters zelf denken daar anders over. Zij zien het als een geschikte straf, naast bijvoorbeeld een boete, cel- of taakstraf.

'Strafrechters vinden wél dat het alcoholslot een effectief middel kan zijn bij het tegengaan van alcoholgebruik in het verkeer. Een alcoholslot verruimt de mogelijkheden voor de rechter', aldus de voorzitter van het landelijk overlegorgaan van strafrechters, Michiel de Ridder.

Update 6 oktober, 14:45 uur: Kabinet kijkt opnieuw naar alcoholslot

Het kabinet gaat opnieuw bekijken of het alcoholslot in het strafrecht kan worden opgenomen. 'Het zal dan wel een andere variant zijn dan voorheen', zei minister Melanie Schultz (Infrastructuur) donderdag in de Tweede Kamer.

Het wordt dan bijvoorbeeld een 'alcoholslot light' dat minder lang wordt opgelegd, aldus de minister. Bijna de hele Kamer wil dat het alcoholslot in het strafrecht wordt opgenomen. Het is volgens de volksvertegenwoordigers een heel effectief middel.

Bron: ANP