Dagelijks 40 rijbewijzen afgepakt door OM

rijbewijs-om-11-05-2017-780.jpg

Per dag neemt het Openbaar Ministerie (OM) gemiddeld van veertig automobilisten hun rijbewijs in, veelal omdat ze fors te hard hebben gereden of dronken achter het stuur zaten.

In totaal nam het OM vorig jaar 14.752 rijbewijzen in beslag. Dat zijn er meer dan in de twee jaren daarvoor, blijkt vrijdag uit cijfers. Alleen in 2013 was het aantal afgepakte rijbewijzen nog hoger (15.307).

Innames na staandehoudingen

Het gaat hier alleen om innames na staandehoudingen van de automobilisten door de politie. Binnen tien dagen besluit het OM dan of het rijbewijs ingehouden blijft of wordt teruggegeven.

Daarnaast worden ook rijbewijzen afgepakt van automobilisten die door een flitspaal of op trajectcontroles zijn betrapt, maar deze maatregelen lopen via de rechtbank en zijn niet meegeteld in deze cijfers. Wel neemt het OM verreweg de meeste rijbewijzen in, aldus een woordvoerster van het OM.

Ernstige snelheidsovertreding

In 2016 werden meer rijbewijzen afgepakt vanwege een ernstige snelheidsovertreding: 4747 tegenover 3979 in 2013. Automobilisten moeten dan zeker meer dan 50 kilometer per uur te hard hebben gereden. Veel drank op achter het stuur leidde in 2016 tot 8323 ingenomen rijbewijzen, weliswaar ietsje meer dan in 2015, maar een stuk minder dan de 9919 innames in 2013. Ook zeer gevaarlijk rijgedrag kan ertoe leiden dat mensen hun rijbewijs kwijtraken.

Een kwart van degenen die hun rijbewijs moesten inleveren, zijn beginnende bestuurders. Voor hen gelden strengere regels voor de maximaal toegestane inname van alcohol. Zij raken de laatste jaren vaker hun rijbewijs kwijt, omdat ze veel te hard rijden.

Bron: ANP