Drie vragen over het internationale rijbewijs

auto-rijbewijs-internationaal-780.jpg

'Mijn Nederlandse rijbewijs is tien jaar geldig, maar als ik daarmee in het verre buitenland wil rondrijden heb ik een internationaal rijbewijs nodig.' aldus Majkel op de Facebookpagina van Radar. Dat internationale document is maar één jaar geldig. Waarom eigenlijk? Radar zocht het uit.

Bekijk het bericht van Majkel hieronder.

1. Waarom volstaat een Nederlands rijbewijs niet?

Dat heeft volgens een woordvoerder van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu te maken met afspraken in internationale verdragen. Op grond daarvan kunnen landen en bedrijven - bijvoorbeeld autoverhuurders - zo'n speciaal document eisen.

Op een internationaal rijbewijs staat meer informatie over de rijbevoegdheid en -geschiktheid in verschillende talen, daarom kunnen sommige landen daar een voorkeur voor hebben.

2. Hoe weet ik of ik een internationaal rijbewijs nodig heb?

Je Nederlandse exemplaar is geldig in landen die bij de Europese Unie (EU) horen. Ga je op reis buiten de EU, dan kun je contact opnemen met de ambassade van het betreffende land. Als je een auto wil huren, informeer dan ook naar de voorwaarden bij het betreffende bedrijf. Een internationaal rijbewijs kun je aanvragen bij de ANWB. Let op: Ga je op reis, vergeet dan niet ook je Nederlandse rijbewijs mee te nemen! Meer informatie vind je op de website van het Ministerie.

3. Waarom is een internationaal rijbewijs maar één jaar geldig?

Een Nederlands rijbewijs kan ongeldig worden verklaard (bijvoorbeeld door verkeersovertredingen). Bij de uitgifte van een internationaal document wordt gecheckt of het Nederlandse rijbewijs nog geldig is. Als eenmaal het internationale rijbewijs is uitgegeven kan dat niet opnieuw worden gecontroleerd.

Toch is een geldigheidsduur van drie jaar mogelijk, volgens afspraken die gemaakt zijn in het Verdrag van Wenen. Het Ministerie bekijkt of deze termijn ook in Nederland kan worden gehandhaafd.

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu