Thuistesten alcohol volstrekt onbetrouwbaar

thuistesten-800.jpg

Alcoholtesten waarmee weggebruikers zelf het alcoholpromillage in hun bloed kunnen meten, blijken volstrekt onbetrouwbaar en geven geen goede indicatie van de hoeveelheid alcohol dat iemand gedronken heeft. Dit blijkt uit een test van Radar.

Radar testte zes verschillende thuistesten onder de 100 euro en kwam tot de conclusie dat de indicaties die deze meters geven, niet overeenkomen met de meting die de politie verricht.

'Allemaal onbetrouwbaar'

'Deze meters zijn eigenlijk allemaal onbetrouwbaar', zegt Sjoerd Houweling, deskundige alcohol en verkeersveiligheid van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid). 'Daarnaast bestaat het gevaar dat mensen deze meters gebruiken om naar een bepaalde grens toe te drinken en dat is zeker geen wenselijke situatie in het verkeer', voegt Houweling toe.

Radar vergeleek de metingen van 6 proefpersonen met zeer verschillende fysiologische kenmerken. Dat werd gedaan tijdens een feestelijk diner, thuis bij AVROTROS. De meting van de thuistest werd afgezet tegen de meting met het politieapparaat. Bij alle apparaten werden onregelmatigheden aangetroffen.

Teveel alcohol, wel rijden

Zo bleek uit de test dat een beginnend bestuurder, die nog geen vijf jaar zijn rijbewijs heeft, met teveel alcohol op, volgens de thuistest toch gewoon kon rijden. De test gaf namelijk aan dat deze bestuurder net op de grens van 0,2 promille zat. De politiemeter gaf een promillage aan van 0,34. Voor beginnende bestuurders ligt de maximale toelaatbare grens op 0,2 promille. Voor ervaren bestuurders is dat promillage 0,5.

Reportage

Kijk vanavond om 20:30 naar Radar voor de volledige test.