Thuistesten voor alcohol onbetrouwbaar

Na een feestelijk diner bij familie, waarbij lekker wat werd gedronken, vrolijk in de auto naar huis. Het is de meest comfortabele manier, maar zeker niet verstandig. Er zijn allerlei apparaatjes op de markt waarmee je zelf kan testen of je nog mag rijden. Kun je de resultaten van deze apparaten vertrouwen?

Radar probeerde zes verschillende zelftests voor het alcoholpromillage in de adem, van onder de 100 euro. De apparaten zijn via verschillende webshops te verkrijgen.

We organiseerden, thuis bij AVROTROS, een gezellig diner met zes verschillende mensen. Zij testten ieder een ander apparaat. De resultaten hebben we afgezet tegen de resultaten van het apparaat dat officieel door de politie wordt gebruikt.

Uit de test blijkt dat geen van de zelftests een betrouwbaar beeld geven van het promillage in het bloed. De tests geven allemaal een adere meting dan het politieapparaat. Ook is vaak niet duidelijk hoe in de zelftests geblazen moet worden, waardoor de kans op een foute meting toeneemt.

Toegestane hoeveelheid

Alcohol en verkeer zijn geen goede combinatie. Jaarlijks komen zo’n 120 mensen om in het verkeer bij een ongeluk waarbij een bestuurder heeft gedronken.

In de wet staat een bepaald promillage als maximum. Voor ervaren bestuurders is dat 0,5 promille. Dat betekent dat als je daaronder zit je in principe nog mag rijden. Daarboven ben je in overtreding.

Voor beginnende bestuurders is de maximale toegestane hoeveelheid lager. Mensen die nog niet langer dan 5 jaar hun rijbewijs hebben, mogen maar 0,2 promille meten. Als ze daarboven zitten, zijn ze in overtreding en krijgen ze strafpunten.

Ieder mens is anders

Ieder mens is anders en ieder moment ook. Zo kan één glaasje wijn op een lege maag al leiden tot een beschonken gevoel. En iemand met meer lichaamsgewicht kan vaak meer drinken dan een tenger persoon. Ook of je een man of een vrouw bent, maakt groot verschil.

Mannen hebben verhoudingsgewijs minder vet dan vrouwen en hebben meer water in hun lichaam. Omdat al dit water de hoeveelheid alcohol verdunt, kunnen mannen vaak meer drinken dan vrouwen voordat de grens bereikt is. Mensen met een groter lichaam en meer gewicht kunnen op hun beurt ook meer drinken dan kleine en tengere mensen.

We hebben deze verschillen meegenomen in de test en zes zeer verschillende testpersonen uitgenodigd. Tijdens het diner kregen ze drankjes geserveerd. Bij de metingen bleken alle apparaten andere resultaten te geven dan het apparaat van de politie. 'Deze meters zijn eigenlijk allemaal onbetrouwbaar', zegt Sjoerd Houwing, deskundige alcohol en verkeersveiligheid van de SWOV (Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid).

'Daarnaast bestaat het gevaar dat mensen deze meters gebruiken om naar een bepaalde grens toe te drinken en dat is zeker geen wenselijke situatie in het verkeer', voegt Houwing toe.

De beste oplossing

Het gebruiken van een zelftest voor de toegestane hoeveelheid alcohol in het lichaam is op basis van deze test dus geen goed idee. Beter is het dus om niet te drinken als je nog moet rijden.

Mocht je toch een zelftest willen gebruiken, bedenk dan dat je tussen de laatste alcoholische consumptie en het testen minimaal 10 minuten moet wachten en je mond goed moet spoelen met water. Dit om te voorkomen dat er nog alcohol in je mond zit die de test negatief beïnvloedt.

Forumreacties

6
  • Door Radar

De feestdagen staan voor de deur en dat betekent volop borrels en feestelijke dinertjes. Dat drank en verkeer niet goed samengaan, weten we allemaal. Wie wil testen of hij nog wel kan rijden na een borrel kan een alcoholtester aanschaffen. Voor een paar euro heb je er al een. Zijn deze apparaatjes betrouwbaar? Radar test alcoholmeters, en komt met wel heel bijzondere uitslagen: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/30-11-2015/alcoholtesters/ Maandag 30 november in Radar, 20:30 uur op NPO 1

  • Door 89PB

Kan Radar deze alcoholtesters sturen naar alle forumleden, dan kunnen die ze zelf testen.

  • Door TondH

Ja goed idee