NVWA: 10 van de 24 kinderstoeltjes voldoen niet aan veiligheidseisen

kinderstoeltje_800x628.jpg

10 van de 24 onderzochte kinderstoeltjes voldoen niet aan de veiligheidseisen. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Wil je controleren of mankementen er zijn gevonden bij het stoeltje van jouw kind? Lees het rapport van de NVWA

Verbod op verkoop

Eén onderzochte stoel bleek instabiel en kan naar achter kantelen. De producent roept de stoel terug. Bij drie onderzochte stoelen kunnen vingertjes klem komen te zitten. De verkoop van deze kinderstoelen is verboden.

Bovendien ontstaat bij nog eens drie kinderstoelen een risico door openingen in rug en/of zijleuning van de kinderstoel wanneer de gemonteerde veiligheidsgordel niet wordt gebruikt.

NVWA heeft ook enkele fabrikanten gevraagd het etiket van de kinderstoel aan te passen. In de handleiding moet vermeld staan dat het kind niet zonder toezicht in de kinderstoel mag.

Onderzoek NVWA

De 24 kinderstoelen zijn onderzocht op aspecten als stabiliteit, mogelijkheid tot onbedoeld inklappen, bescherming tegen vallen, mogelijkheid van beknelling van vingers, aanwezigheid van kleine onderdelen die gevaar voor verstikking opleveren en chemische stoffen. Ook zijn etiketten en verpakkingen gecontroleerd op de aanwezigheid van verplichte gegevens.n

De NVWA waarschuwde op 23 september al voor de Rens kinderstoel, model Standard Pure (artikelnummer 4031W). Wie deze stoel in zijn bezit heeft, wordt gevraagd deze terug te brengen.

Bron: NVWA