Aantal alcoholcontroles sterk gedaald

autodrinken.gif

De politie heeft in 2016 bijna de helft minder alcoholcontroles uitgevoerd dan drie jaar eerder. Dat meldt de NOS op basis van gegevens die de omroep kreeg van de politie door een WOB-verzoek.

In 2013 werden er nog 6025 controles afgenomen. In 2016 waren dat er 3097. De reden is de forse afname van het aantal fuikcontroles. Die worden volgens de politie 'steeds minder effectief'. Ongeveer 1 procent van de gecontroleerde bestuurders viel bij deze controles door de mand. Veel weggebruikers wijzen elkaar via sociale media op alcoholcontroles. Dat zou de reden zijn dat de effectiviteit van deze controles is afgenomen.

Controleren op verdacht gedrag

In plaats daarvan controleren agenten nu mensen die verdacht gedrag vertonen. Een woordvoerder van de politie zegt tegen de NOS dat met deze vorm van controle de pakkans groter is. Dat is niet te zien in de hoeveelheid controles, aldus de politie.

Tijdgebrek

Volgens CDA-Kamerlid Van Toorenburg heeft de politie voldoende capaciteit om alcoholgebruik in het verkeer te controleren. De politie zegt echter veel meer tijd kwijt te zijn aan de komst van migranten en de bestrijding van terrorisme, waardoor er minder tijd is voor ander handhavingswerk.

'Alcohol in het verkeer is niet acceptabel'

De Tweede Kamerfracties van CDA en PvdA vroegen opheldering van minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie. De aanpak van alcohol in het verkeer was een van de prioriteiten van dit kabinet. Blok zegt dat de bestrijding van alcohol in het verkeer een belangrijk onderwerp blijft voor de politie. 'Alcohol in het verkeer is niet acceptabel.'

Daarnaast moeten mankracht en het geld voor de politie worden verdeeld over de vele prioriteiten die de politie heeft. Blok wees erop dat er extra geld in de begroting is vrijgemaakt. 'Dat zetten we zo effectief mogelijk in. Alcohol blijft echt een belangrijk aandachtspunt.' 

Bron: ANP MediaWatch / NOS

Laatste update: 3 februari 2017