CBR past alcoholslot aan

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) gaat de software van het alcoholslot aanpassen, zodat een bestuurder dat slot niet meer kan omzeilen. Na onderzoek van de NOS bleek dat het eenvoudig was het alcoholslot te omzeilen.

Het alcoholslot is een startonderbreker, maar ook een apparaat waarin je moet blazen terwijl je rijdt. Vorig jaar is er in ruim 1500 auto's een slot ingebouwd. Dit jaar al 15 keer.

Door de aangepaste software krijgt de bestuurder een signaal dat hij met een ontkoppelde handset rijdt. In het uiterste geval moet hij zijn wagen aan de kant zetten. Ook het CBR krijgt een signaal dat er aan een autoslot is gerommeld. De bestuurder kan dan uit het alcoholslotprogramma ASP worden gezet. Hij mag dan niet meer autorijden.

Om het alcoholslot bij het wegrijden te manipuleren laat de bestuurder, met een slok te veel op, iemand anders blazen, bleek uit het onderzoek van de NOS. Als de bestuurder onderweg nog een keer moet blazen werd de stekker uit het alcoholslot gehaald. Een beginnende bestuurder krijgt een slot in zijn auto als hij met 1 promille alcohol is aangehouden. Voor een ervaren bestuurder geldt een norm van 1,3%. De bestuurders krijgen ook nog een boete van de rechter.

Bron: ANP