Nieuwe alcoholsloten voorlopig van de baan

Mensen die te veel drinken, achter het stuur kruipen en vervolgens worden aangehouden, krijgen voorlopig geen alcoholslotprogramma opgelegd.

De Raad van State bepaalde woensdag dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) daarmee moet stoppen. De meeste automobilisten die nu rondrijden met een alcoholslot, houden dat wel, aldus het ministerie.

'Ongelijkheid en willekeur'

Volgens de Raad van State heeft het CBR door de te algemene wetgeving te weinig ruimte om een individuele afweging te maken van de individuele gevolgen voor de betrokken bestuurders. Daardoor leidt het programma in de praktijk tot 'ongelijkheid en willekeur, omdat het voor de een veel ernstiger gevolgen heeft dan voor de ander', zo stelt de Raad van State. De Hoge Raad zette dinsdag al een streep door een ander aspect van de regelgeving. Bestuurders die een alcoholslot hebben gekregen, mogen niet ook nog strafrechtelijk worden vervolgd.

Alcoholslot kan terugkomen

Het alcoholslot kan in de toekomst terugkeren, maar daarvoor moet eerst de wet worden aangepast. Het is volgens de Raad van State aan de minister of de wetgever te beoordelen in welke gevallen een alcoholslotprogramma aanvaardbaar is. Bij het opstellen van de regeling voor het slot heeft de minister van Infrastructuur en Milieu 'de mogelijk ingrijpende gevolgen van de oplegging van het alcoholslotprogramma, die zich in de praktijk regelmatig voordoen, niet afdoende afgewogen', zo vindt de Raad van State.

Ontsnapt aan alcoholslot

Ongeveer 5200 bestuurders hebben nu een alcoholslot, en de meesten houden dat, zo stelt het ministerie. Er wordt nog bekeken wat er moet gebeuren met gevallen waarover de rechter nog een definitief oordeel moet vellen. Sinds oktober vorig jaar werd de sanctie niet meer opgelegd. Dat was in afwachting van deze uitspraak van de Raad van State. Daardoor zijn ruim 1600 bestuurders in elk geval voorlopig ontsnapt aan het alcoholslot. Na de uitspraak van woensdag krijgt deze groep zo snel mogelijk duidelijkheid over wat er nu gaat gebeuren, aldus het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Het alcoholslot is een startonderbreker die wordt ingebouwd in de auto. De bestuurder moet voor het starten in het apparaat blazen. De auto start niet als de bestuurder te veel heeft gedronken.

Extra verkeersdoden

De Vereniging Verkeersslachtoffers vreest vijftig verkeersdoden extra per jaar doordat het alcoholslot niet meer wordt opgelegd.

Bron: ANP