Btw op zonnepanelen terugvragen

zonnepanelen-12-04-2019-780.jpg

Je kunt de btw op zonnepanelen terugvragen. Waar moet je op letten? Radar zet het op een rij.

Let op: vraag de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terug. Koop je in 2019 zonnepanelen? Vraag de btw vóór 1 juli 2020 terug. En: zorg er ook voor dat dezelfde naam op de factuur van de zonnepanelen en op de energierekening staat

  1. Vul het formulier  'Opgaaf zonnepaneelhouders' in. Als je de btw terug wil krijgen, moet je je als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst. Dat kun je doen via dit formulier. Let op: zorg ervoor dat de persoon die op de energienota staat zicht meldt bij de Belastingdienst!
  2. Wacht de reactie van de Belastingdienst af Als de Belastingdienst jouw formulier heeft ontvangen, krijg je binnen 10 werkdagen een brief, de 'Vaststelling belastingplicht', en daarin staat dat je als btw-ondernemer bent geregistreerd. Daarna krijg je een gebruikersnaam en wachtwoord toegestuurd, en daarmee kun je digitaal btw-aangifte doen. Heb je na een paar weken nog geen bericht gehad met de inloggegevens? Neem dan contact op met de Belastingdienst (0800-0543).
  3. Het formulier invullen Je moet bij vraag 1a de btw invullen over de stroom die je met jouw zonnepanelen opwerkt. Dit bedrag hoef je niet zelf uit te rekenen, de Belastingdienst geeft de standaardbedragen. In deze tabel van Milieu Centraal zie je welk bedrag je kunt invullen. Let op: deze tabel is voor zonnepanelen die op het dak liggen of staan, er is een andere tabel voor zonnepanelen die in het dak zijn geïntegreerd. Dit laatste komt weinig voor.
  4. Eén keer aangifte doen is vaak voldoende Maar, let op: het kan gebeuren dat er een tweede aangifteformulier wordt klaarzet als de formulieren elkaar kruisen. Die moet je invullen, anders krijg je een boete. Weet je niet wat je moet invullen, neem dan contact op met de Belastingdienst. En: koop je nieuwe panelen? Dan moet je opnieuw aangifte doen voor de nieuwe panelen.

Bron: Milieu Centraal