Buffelboete treft 700.000 Nederlanders: Zo worden zuinige werkenden keihard geraakt

Onbetaaldwerk

Nieuwe fiscale regeling leidt tot hogere lasten voor mensen met lage inkomens. “Een klap in het gezicht”, aldus vakbond FNV.

Minder loon voor wie verstandig spaart

Stel: je werkt parttime in de zorg, de retail of in een callcenter. Je hebt een klein bufferpotje bij elkaar gespaard om onverwachte uitgaven op te vangen. Maar dan zie je in januari ineens tientallen euro minder op je loonstrookje. En aan het einde van het jaar ben je ruim vierhonderd euro extra kwijt aan belasting. Niet omdat je rijk bent — maar juist omdat je voorzichtig met je geld omgaat.

Volgens vakbond FNV is dit de realiteit voor zo’n zevenhonderdduizend Nederlanders sinds de invoering van een nieuwe fiscale regeling in januari 2025. Ze noemen het de buffelboete — een combinatie van belastingmaatregelen die juist mensen met de laagste inkomens treft. En dat in een tijd waarin het kabinet beloofde te werken aan meer bestaanszekerheid.

Linda Vermeulen, bestuurder bij FNV: “Veel van deze mensen hebben een klein pensioen, hoge huurlasten, en bouwen een kleine buffer op. Juist zíj worden nu gestraft. Dat is een klap in hun gezicht.”

Hogere belasting door verschoven kortingen

De buffelboete komt voort uit een mix van wijzigingen in het belastingstelsel. Op papier leek het goed nieuws: een extra belastingschijf zou lage inkomens moeten ontzien. Maar tegelijkertijd draaide het kabinet twee andere knoppen: de algemene heffingskorting en de arbeidskorting werden verlaagd. Daardoor betaalt een grote groep werkenden met een inkomen tussen de twaalf- en vijfentwintigduizend euro per jaar nu juist meer belasting.

Een werknemer met een jaarinkomen van vijftienduizend euro betaalt dit jaar gemiddeld vierhonderddrie euro extra belasting. Bij een inkomen van twintigduizend euro loopt dat op tot vierhonderddertig euro extra. Iemand met vierentwintigduizend euro per jaar betaalt vierhonderdeenenvijftig euro meer dan vorig jaar.

De toename komt doordat de algemene heffingskorting voor al deze inkomensgroepen is verlaagd met 294 euro. De arbeidskorting daalde met 241 tot 368 euro, afhankelijk van het inkomen. De nieuwe belastingschijf levert daarentegen maar een voordeel op van 132 tot 211 euro

Parttime werkers, vooral vrouwen, zijn de klos

Volgens de FNV is bijna driekwart van de getroffenen vrouw. Waarom? Omdat vrouwen vaker parttime werken — vaak noodgedwongen, vanwege zorg voor kinderen, zieke ouders of een overbelaste werkdruk in sectoren als de zorg en retail.

Vermeulen: “Het kabinet zegt: werk maar meer, dan voel je deze maatregel niet. Maar dat is onzin. Ook als je meer gaat werken, blijf je vaak minimumloon verdienen. En veel bedrijven bieden überhaupt geen voltijdcontracten aan.”

De vakbond wijst erop dat dit beleid mensen die al financieel kwetsbaar zijn nóg verder onder druk zet — terwijl tegelijkertijd de belastingdruk voor vermogenden daalt.

“Ze kan het niet volhouden tot haar pensioen”

Vermeulen haalt in het interview een voorbeeld aan dat haar persoonlijk raakte: “Een vrouw die bij Zeeman werkt, begin zestig, staat de hele dag in de winkel. Ze kan het voltijds werk nauwelijks volhouden en wil juist minder werken om haar pensioen te halen. Nu wordt ze ook nog gestraft met meer belasting. Dat is gewoon onmenselijk.”

Fiscale keuzes in het voordeel van de rijksten

De FNV stelt dat het kabinet de buffelboete bewust heeft ingevoerd, om op een andere plek belastingverlaging mogelijk te maken. “De loonheffingskorting is verlaagd, waardoor lage inkomens erop achteruitgaan,” aldus Vermeulen. “Tegelijkertijd betalen directeur-grootaandeelhouders minder belasting en kunnen bedrijven belastingvrij eigen aandelen inkopen. Dat kost de schatkist anderhalf miljard euro. Tegelijk levert de buffelboete de overheid driehonderd miljoen euro op. Dat is een politieke keuze.”

Volgens de FNV is het een vorm van omgekeerde solidariteit: geld wordt weggehaald bij mensen die het nauwelijks kunnen missen, en verschoven naar mensen die het eigenlijk niet nodig hebben.

Petitie als drukmiddel richting de voorjaarsnota

Als antwoord op deze ontwikkeling is de FNV gestart met de petitie ‘Schaf de Buffelboete af’, in de hoop vóór de voorjaarsnota politieke druk op te bouwen. Want dan worden de belastingmaatregelen definitief vastgesteld.

Vermeulen: “Dit kabinet houdt mensen voor de gek. Ze zeggen te werken aan bestaanszekerheid, maar draaien ondertussen aan knoppen die het tegenovergestelde doen.” De bond roept mensen op om zich uit te spreken — ook als je zelf niet direct wordt geraakt, maar iemand kent die het betreft.

Wat als Den Haag niet luistert?

Als het kabinet niets verandert, sluit de FNV actie niet uit. “We gaan de petitie overhandigen, maar het ligt aan de mensen zelf. Wij staan klaar om ze te ondersteunen als ze in actie willen komen,” aldus Vermeulen.

Ben jij geraakt door deze maatregel? Of ken je iemand die nu honderden euro extra belasting betaalt, ondanks een laag inkomen?

Mail ons via [email protected] || Teken de petitie via fnv.nl/buffelboete