background branding

Bureau Clara Wichmann dagvaart namens 60.000 vrouwen borstimplantaten-producent Allergan

ANP-371847603.jpg

Na een jarenlange juridische strijd van vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann is er vandaag een dagvaarding tegen farmaceut Allergan uitgebracht. Vorig jaar stelde de organisatie Allergan al aansprakelijk voor hun gebrekkige Biocell borstimplantaten en tissue expanders. Radar besteedt al jaren aandacht aan deze zaak en ontvangt in de uitzending directeur Anniek de Ruijter voor een uitgebreide toelichting. De rechtszaak gaat op 5 april 2023 bij de rechtbank in Amsterdam van start.

Schadevergoeding

Farmaceut Allergan moest in 2018 de betreffende borstimplantaten van de Europese markt halen omdat is aangetoond dat zij het risico op een vorm van lymfeklierkanker vergroten. Allergan nam verder geen verantwoordelijkheid voor de vrouwen die deze borstimplantaten al hadden. De farmaceut reageerde niet op oproepen om schadevergoeding uit te keren aan vrouwen met hun Biocell borstimplantaten en tissue expanders. Daarom heeft Bureau Clara Wichmann besloten een collectieve actie ‘De Siliconenzaak’, te starten. Bureau Clara Wichmann, de non-profit organisatie die al ruim 40 jaar opkomt voor vrouwenrechten,  eist een schadevergoeding voor alle mensen die deze borstimplantaten (gehad) hebben. In Nederland hebben 60.000 vrouwen een implantaat van Allergan. De schadevergoeding kan in theorie oplopen tot meer dan 900 miljoen euro. 

'Samen staan we sterk'

Anniek de Ruijter, directeur Bureau Clara Wichmann: ‘Van de 60.000 betrokkenen in Nederland hebben zich inmiddels duizenden vrouwen aangemeld voor de Siliconenzaak. En dat is precies de insteek van deze zaak: samen staan we sterk.’ De Ruijter vervolgt haar verhaal: ‘Met de aanmeldingen die we krijgen, komen ook heel veel verschillende verhalen van vrouwen naar boven en die raken diep. We hebben vrouwen gesproken die door deze implantaten kanker hebben gekregen. Ook horen we veel van vrouwen dat ze onverklaarbare klachten hebben en dat ze heel bang zijn dat dit door de implantaten komt.’  Bureau Clara Wichmann eist namens alle gedupeerden een schadevergoeding voor de kosten van een behandeling om de implantaten eventueel te laten verwijderen, voor de kosten van een (veilige) reconstructie van de borsten, maar ook voor de angst en het leed dat de implantaten mogelijk hebben veroorzaakt. Deze schadevergoeding kan oplopen tot in totaal meer dan € 900 miljoen euro voor de vrouwen in Nederland.

Onvoldoende gewaarschuwd


Volgens advocaat Jantina Hiemstra van Bureau Clara Wichmann is een gang naar de rechter onvermijdelijk geworden nu Allergan weigert de vrouwen te compenseren. 'We kijken de rechtszaak met veel vertrouwen tegemoet want het bewijs voor de gebrekkigheid van de Biocell borstimplantaten van Allergan is overweldigend. Allergan heeft de vrouwen onvoldoende gewaarschuwd voor de gezondheidsrisico's, ook toen de ernst van deze risico's haar in volle omvang bekend was.' Bureau Clara Wichmann roept betrokkenen op zich voor 31 maart 2023 aan te melden via siliconenzaak.nl

Update

Bureau Clara Wichmann ontvankelijk verklaard: collectieve rechtszaak tegen Allergan wordt verder gevoerd

Bureau Clara Wichmann is ontvankelijk verklaard en kan daarmee de collectieve rechtszaak (de Siliconenzaak) tegen Allergan verder voeren. Zo heeft rechtbank Amsterdam besloten. Dat laat het bureau weten via hun nieuwsbrief. 

Hoewel de zaak inhoudelijk nog niet is behandeld, zijn dit de belangrijkste punten:

- Het bureau mag opkomen voor alle vrouwen in Nederland die Allergan implantaten hebben gekregen. 

- Een schadevergoeding kan worden gevorderd voor vrouwen met implantaten die na 15 november 2016 zijn geplaatst.

- Zowel materiële als immateriële schade wordt gevorderd. 

- De financiering van het bureau is op orde en daar hoeft het bureau Clara Wichmann geen verdere informatie over te verstrekken.

- Voor vrouwen die borstimplantaten hebben gezet die in omloop waren voor 15 november 2016 kan de rechter vaststellen of Allergan aansprakelijk was of niet. 

Het oordeel in de Siliconenzaak wordt in 2025 verwacht.