Burger mag niet de dupe worden van digitalisering overheid

digitalisering-overheid06092018.jpg

Mensen mogen er niet de dupe van worden dat de overheid steeds meer zaken digitaal doet. Dat zegt de Raad van State donderdag in een advies aan de overheid.

Als mensen zaken met de overheid willen regelen, krijgen ze te maken met veel verschillende digitale varianten. 'Wat overheid heet, bestaat uit honderden organisaties die digitalisering niet allemaal op dezelfde manier aanpakken. Wat bij het ene bestuursorgaan standaard is, is bij een ander orgaan onmogelijk. De burger raakt daardoor het spoor bijster', aldus de Raad van State. Helemaal als mensen moeite hebben om zichzelf te redden, is het heel moeilijk voor ze om een weg te vinden in die wirwar.

Verdwijnen blauwe envelop

In sommige gevallen nemen de computers zelfstandig beslissingen. Ook bij die algoritmes moeten mensen duidelijk uitgelegd krijgen wat de regels zijn en waarom een bepaald besluit is genomen. Daarnaast blijven mensen nodig om te kijken of het mogelijk en nodig is om af te wijken van de regels.

De Nationale Ombudsman kwam in september 2017 al met een kritisch rapport over 'MijnOverheid'. Dit is een digitale berichtenbox van de overheid waarin burgers post ontvangen van overheidsinstanties, waaronder de Belastingdienst. In 2015 kondigde de Belastingdienst aan dat de blauwe envelop gelijdelijk in een periode van 7 jaar zou verdwijnen. 

Lees over de verbeterpunten voor 'MijnOverheid' 

Bron: ANP