background branding

Burgerinitiatief bijsluiter bij operaties

Radar deed in 2013 een oproep om het burgerinitiatief 'Schriftelijke Informatieplicht Medische Behandelingsovereenkomst' te ondersteunen. Hier werd massaal gehoor aan gegeven. Smit wil dat patiënten bij medische ingrepen een schriftelijke toelichting krijgen. Het initiatief is inmiddels in de Tweede Kamer besproken. Wat is hier uitgekomen?

Het idee van het burgerinitiatief is simpel: de arts moet standaard de patiënt schriftelijke informatie meegeven over de aanstaande behandeling of operatie. Dit is nu nog niet standaard het geval. Nu moet de patiënt er expliciet om vragen. Patiënten weten vaak niet dat dit nu al hun recht is.

Huidige oplossingen niet toereikend

Onlangs werd het burgerinitiatief in de Tweede Kamer besproken met de minister van Volksgezondheid erbij. Het idee om patiënten meer informatie op papier mee te geven, werd positief ontvangen. Over de uitwerking is de politiek het nog niet eens. De website kiesBeter.nl werd expliciet in het debat genoemd als belangrijke informatiebron voor de patiënt. Echter, veel aandoeningen zijn hier nu nog niet terug te vinden. Ook het vaak genoemde implantatenregister – met alle informatie en bijwerkingen over implantaten - is er nog steeds niet.

Het burgerinitiatief is naar een idee van Maria Smit. Zij is zelf slachtoffer van een bekkenbodemmatje, een implantaat dat gebruikt wordt bij verzakkingen. Juridisch adviseur bij dit burgerinitiatief is hoogleraar privaatrecht prof. mr. Maurits Barendrecht, verbonden aan HiiL Innovating Justice. Radar ondersteunde het burgerinitiatief.

Het plenaire debat van 15 januari 2015 is hier terug te kijken.

De tekst van het burgerinitiatief kun je hier nalezen.

Forumreacties

13
  • Door Radar

Radar deed in 2013 een oproep om het burgerinitiatief van Maria Smit te ondersteunen. Smit wil dat patiënten bij medische ingrepen een schriftelijke toelichting krijgen. Het initiatief is inmiddels in de Tweede Kamer besproken. Wat is hier uitgekomen? Meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/02-02-2015/burgerinitiatief-medische-ingrepen/ Maandag 2 februari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1

  • Door ls76

Mag ik er als arts dan ook op rekenen dat patiënten deze informatie ook lezen? Het gebeurt mij wekelijks dat we een folder meegeven, de mensen in een gesprek uitleggen én ze een herinneringsbrief sturen waarin staat hoe lang ze nuchter moeten zijn voor een operatie en dat ze ondanks dat alles niet nuchter naar het ziekenhuis komen.

  • Door 16again

In de uitzending was te zien dat Maria Smit een mooi verhaal afstak .........voor een vrijwel lege tweede kamer! Dit blijk van minachting en desinteresse naar de burger toe ervaar ik als walgelijk. Het lijkt of alleen in verkiezingstijd contact met de burger belangrijk is. Dan verdringen de politici elkaar om in contact met de gewone man te komen. (ten minste, zolang de camera loopt)