Bekkenbodemmatjes

In ons land worden jaarlijks zo’n 13.000 vrouwen geopereerd aan een verzakking van hun blaas, baarmoeder of darmen. Bij een traditionele operatie wordt de verzakking verholpen met eigen steunweefsel. Maar sinds 2005 is er voor vrouwen die geen eigen steunweefsel meer hebben het bekkenbodemmatje bedacht. Dit zou de oplossing voor een verzakking zijn. Voor veel vrouwen werd dit matje echter het begin van een leven vol met pijn.

Er zijn grofweg twee soorten matjes: de oplosbare matjes -gemaakt van biologisch materiaal- die op termijn volledig worden opgenomen in het lichaam, en de kunststof matjes die altijd in het lichaam blijven. Vooral de kunststof matjes worden in Nederland gebruikt bij zo’n operatie. Eenmaal geplaatst is het heel lastig om het matje te verwijderen.

De Amerikaanse Food and Drugs Administraion (FDA) waakt over de veiligheid van medische producten. FDA zei in 2008 al dat complicaties heel zeldzaam zijn, maar dat het wel ernstige consequenties kan hebben als het wel voorkomt.

In 2011 gaat de FDA nog een stap verder: de complicaties blijken helemaal niet zeldzaam te zijn en het is ook niet bewezen dat een operatie met een matje beter is dan een traditionele operatie. 

De NVOG/Werkgroep Bekkenbodem kwam onlangs met een standpunt over de kunststofmatjes die gebruikt worden bij vaginale prolapse chirurgie:

De Inspectie voor de Gezondheidszorg geeft aan zeventien klachten te hebben ontvangen over de zogeheten ‘mesh-systemen’. Gedupeerden met een klacht over een matje kunnen dit kwijt bij de Inspectie: [email protected] of bellen op: 088-12050000. De IGZ moet de klacht opvatten als een klacht over een product en niet als een individuele klacht. 

De IGZ is heeft nader onderzoek ingesteld. Het eindrapport van dit inspectieonderzoek wordt in het eerste kwartaal van 2013 verwacht.

De Europese Commissie heeft onlangs een voorstel gedaan om de productwetgeving voor medische hulpmiddelen drastisch te herzien. Waarschijnlijk worden de voorstellen in 2014 aangenomen en in 2015 tot 2019 worden ze effectief.  

Alle informatie over dit onderwerp is te vinden via het steunpunt voor slachtoffers van kunststof in de bekkenbodem.

Forumreacties

75
  • Door Radar

Jaarlijks worden er naar schatting 13.000 vrouwen geopereerd aan een bekkenbodemverzakking. Vaak wordt hierbij gebruikt gemaakt van een speciaal matje dat de oplossing zou zijn voor hun verzakking. Voor veel vrouwen betekent het matje echter juist het begin van een leven gevuld met pijn. Maandag 3 december in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1.

  • Door betty boep

mijn naam is Henny Vos Ook ik heb een bekkenbodem matje ,heel makkelijk geen voorlichting,geen pijn ,maar mijn man mag wel een ander opzoeken, want sex, dat gaat niet meer.

  • Door marion66

Ook ik sta op de operatielijst voor een achterwandplastiek en bekkenbodemmatje. Ga na het zien van de uitzending toch op zoek naar alternatieven. ben nu erg bang door wat ik allemaal heb gezien. Ik heb geen zin om mn leven te vergallen omdat artsen in Nederland niet willen toegeven dat het gewoon fout is wat ze doen. als in Amerika de artsen het niet meer gebruiken zegt dat toch genoeg?! Is dit een voorbeeld van Hollandse eigengereidheid????