background branding

Camera op handscanners van Albert Heijn: 'Worden we bekeken?'

18102021 zelfscanner.png

Tesla’s met camera's, reclameborden die video-opnames maken en camera’s die schappen in de gaten houden; je hoort er steeds meer over. Een oplettende consument vroeg zich zodoende af waarom er een 'front facing'-camera op de Zebra-scanners van de Albert Heijn zit? Radar zocht het uit!

'Big Brother is watching you' is allang geen onbekende slogan meer. Of je hierbij nu denkt aan het gelijknamige tv-programma of Orwells dystopische roman '1984', de gedachtegang is hetzelfde: worden we ook op deze manier in de gaten gehouden door Ome Albert Heijn? 

Twitter

Dat vroeg ook Christiaan zich af op Twitter, toen hij de zelfscanner van de Albert Heijn goed bekeek. 'Er zijn ook goedkopere modellen te krijgen zonder deze feature, dus iemand heeft bewust deze keuze gemaakt.' Zijn bericht werd 286 geretweet en 633 geliked.

Bekijk op twitter.com

Politiek

Ook de Partij voor de Dieren (PvdD) plaatst vraagtekens bij de camera's. De partij heeft demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming om opheldering gevraagd. Zo wil de partij weten of er gezichtsherkenning wordt toegepast om klanten te identificeren en of het niet beter zou zijn als supermarkten gebruik zouden maken van apparaten die geen biometrische persoonsgegevens kunnen analyseren. 'Bent u bereid na te gaan of dit gebeurt?'. 

Reactie Albert Heijn

In reactie op vragen van Radar laat de supermarktketen het volgende weten: 'We maken sinds 2019 gebruik van een nieuwer model handscanners met aan de voorkant een kleine cameralens. Maar deze camera staat uit.'

Het is begrijpelijk dat niet iedere klant dit een prettig idee vindt, ook als de camera niet in gebruik is, erkent woordvoerder Ronald van der Aart. Hij meldt dat er daarom drie alternatieven zijn: 'Deze klanten kunnen hun eigen telefoon gebruiken om met de AH-app te scannen, ze kunnen scannen bij een zelfscankassa of ze kunnen afrekenen bij een caissière.'

Ook concurrent Jumbo blijkt een handscanner te hebben met een front-facing camera. Maar bij Jumbo staat die camera evengoed uit, belooft een woordvoerder.

Slimme camera's in de supermarkt?

Radar besteedde eerder al aandacht aan zogeheten 'slimme camera's' in de supermarkt. In een filiaal van Jumbo hangt namelijk een camera die schappen in de gaten houdt en een intern signaal afgeeft als een product bijna op is, waardoor artikelen sneller zouden kunnen worden bijgevuld. De vraag is echter of het systeem qua privacy goed in elkaar zit en of het überhaupt wel nodig is?