Leeg schap in supermarkt? 'Slimme camera is geen oplossing'

jumbo-uitslag-29072021.jpg

Een camera die winkelschappen in de gaten houdt en een intern signaal afgeeft als een product moet worden bijgevuld. Supermarkten beweren hiermee klanten van dienst te kunnen zijn, al blijkt niet iedereen hier hetzelfde over te denken. Zo lijkt 15 procent van de deelnemers aan onze poll zo'n camerasysteem handig, terwijl 72 procent aangeeft liever 'ouderwets' aan een medewerker te vragen of producten nog voorradig zijn. Voor 13 procent maakt het geen verschil.

Bij een Jumbosupermarkt in Oirschot wordt een test uitgevoerd met een dergelijk systeem. In de winkel hangen camera's die labels van schappen scannen en checken of er nog genoeg producten in het schap liggen. 'We onderzoeken nu of we met deze nieuwe techniek sneller kunnen reageren op lege vakken, zodat deze producten beter beschikbaar worden en klanten altijd hun gewenste product kunnen pakken', liet een woordvoerder van Jumbo desgevraagd weten. 

Is er sprake van privacyinbreuk?

Een eerste punt waarop de meningen verschillen is wat voor invloed het camerasysteem heeft op de privacy van winkelbezoekers. Zo zijn er onder de tegenstanders veel mensen die zich hier zorgen over maken.

Als ze camera's gaan inzetten voor deze onzin, overweeg ik om de Jumbo voortaan maar te mijden.
Polldeelnemer

Tegelijkertijd zijn er ook deelnemers die het nut van het systeem zien en niet denken dat er sprake is van een privacyrisico. 'Alleen maar handig en hopelijk in de praktijk hierdoor meer voorraad. In deze situatie is er niets te vrezen als je niks te verbergen hebt.'

Jumbo gaf zelf aan dat er geen sprake is van privacyinbreuk, omdat het systeem geen foto's maakt als er iets of iemand tussen het schap en de de camera staat. Burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom zette haar vraagtekens bij deze verklaring

Werkt een camerasysteem beter dan personeel?

Een ander punt is of zo'n systeem nou beter of slechter werk verricht dan een medewerker. Kortom: is het niet overbodig?

Een medewerker vragen kost tijd en is niet direct beschikbaar. De camera houdt het perfect in de gaten en reageert snel! Tekort wordt sneller aangevuld.
Polldeelnemer

Het valt op dat mensen verschillende ervaringen hebben met hoe ze in winkels worden geholpen door medewerkers. De ene persoon vindt dat medewerkers niet altijd goed kunnen helpen, terwijl anderen daar juist weer de voorkeur aan geven. Dit zorgt er ook voor dat de ene persoon een scannende camera handig vindt, terwijl iemand anders het nut in twijfel trekt: 'Volkomen overbodig. Supermarkten hebben ook al voldoende systemen voor voorraadbeheer, zoals de kassa's.'

Veelgenoemde kritiek: 'Menselijk contact verdwijnt'

Van de mensen die tegen het camerasysteem stemmen, noemen veruit de meesten het verdwijnen van menselijke interactie als reden. 'Wat een onpersoonlijke wereld gaan we toch tegemoet', laat een deelnemer weten. Daarbij zijn er ook deelnemers die bang zijn dat werknemers ontslagen worden. 

Volgens mij kan ik niet aan deze camera vragen waar een bepaald product ligt.
Polldeelnemer

Wat we echter nog niet weten is of een dergelijk camerasysteem ook daadwerkelijk zal zorgen voor minder personeel in de winkels. De camera kan namelijk wel scannen of een schap leeg is, maar kan dit niet zelf bijvullen. Daar is altijd nog een medewerker voor nodig. 

Nog veel onduidelijk, wachten op testresultaten

Er lijken nog een hoop haken en ogen te zitten aan het camerasysteem, de resultaten van de test moeten hier duidelijkheid over geven. Een woordvoerder van Jumbo laat weten dat de resultaten nu worden geanalyseerd, maar het is niet bekend wanneer deze naar buiten worden gebracht. Een deelnemer aan onze poll, die toevallig ook bezoeker is van de Jumbo in Oirschot, geeft alvast zijn mening: 'Ik kom er regelmatig en het werkt voor geen meter. Schappen zijn net zo vaak leeg als eerst.' 

Over deze poll

Aan de poll over het camerasysteem in de Jumbo deden tussen 10 juni en 26 juli 2423 mensen mee. Wil jij ook je mening of ervaring delen? Meld je dan gratis aan voor het Radar Testpanel.

Foto bovenaan artikel is ter illustratie en is geen afbeelding van de Jumbo in kwestie.