Campingkoelbox kopen: waar moet je op letten?

koelbox.jpg

Hoe houd je bederfelijk eten goed als je gaat kamperen in een warm land? Met een koelbox vol smeltend ijs en koelelementen die steeds de diepvries in moeten, red je het meestal niet. Een elektrische campingkoelbox biedt uitkomst. Radar kijkt naar de verschillende soorten die te koop zijn.

Hoe koud zet je de koelbox?

Een koelbox moet je voedsel maximaal op 7 graden houden. Het voedingscentrum raadt zelfs 4 graden aan.

Er zijn drie soorten koelboxen, namelijk:

  • Thermo-elektrische koelbox: te koop vanaf zo’n 70 euro. 
  • Compressie-koelbox: te koop vanaf rond de 300 euro.
  • Absorptie-koelbox: te koop vanaf rond 300 euro

Hoe werkt een thermo-elektrische koelbox?

Een thermo-elektrische koelbox is eigenlijk het instapmodel. Dit type is niet erg zwaar en kun je daarom makkelijk verplaatsen. De lucht in de koelbox wordt elektrisch gekoeld en met een ventilator door de box geblazen. De koelbox zou hiermee tot zo’n 20 graden kouder worden dan de buitenlucht. Uit verschillende testen blijkt dat ze dit lang niet altijd redden. Dus als het erg warm is zullen veel van je gekoelde hapjes snel bederven.

Goed om te weten: van alle type campingkoelboxen zijn de thermo-elektrische doorgaans het luidruchtigst, en ze zijn meestal wat kleiner. De meeste werken op 12V en 220V/ 230V en kunnen dus wel makkelijk mee in de auto.

Kenmerken compressor-koelbox

Een compressor-koelbox is technisch vergelijkbaar met de koelkast thuis. De koeling loopt via een koelstof in een gesloten systeem. Een compressor zorgt dat de stof vloeibaar wordt en warmte absorbeert. Hierdoor daalt de temperatuur in de koelbox. Een groot voordeel van de compressor-box is dat hij ook werkt als vriezer. De compressor-koelbox maakt meestal minder geluid dan een thermo-elektrisch model, maar is meestal niet helemaal geruisloos, en meestal wegen ze wat zwaarder. Compressor-koelboxen moeten hun warmte aan alle kanten goed kwijt kunnen, dit is ook goed voor de levensduur van het apparaat. Daarom is het belangrijk dat hij niet ingebouwd staat. Vaak zijn deze koelboxen wat zwaarder.

Dit doet een absorptie-koelbox

Een absorptie-koelbox werkt op een beetje als een compressor koelbox, alleen gebruikt het systeem naast de koelstof ook nog een absorptievloeistof. Deze stof gaat een reactie aan met de koelstof, waardoor warmte wordt onttrokken. Hierdoor ontstaat kou in de koelbox. Een absorptie-koelbox zou maximaal tot 30 graden onder de omgevingstemperatuur moeten koelen. Een groot voordeel is dat een absorptie-box geluidloos is. Om optimaal te koelen is het belangrijk dat je deze koelbox waterpas neerzet.Ook absorptie-koelboxen hebben meestal een vriesfunctie.

De meeste compressor- en absorptie-koelboxen werken op 230 volt, maar sommige kunnen ook op 12 volt. Dit betekent dat je ze tijdens het rijden kunt gebruiken of kunt aansluiten op de accu van een zonnepaneel.

5 tips voor je koelbox

  • Koelboxen hebben tijd nodig om op koelingstemperatuur te komen. Daarom is het verstandig ze al een dag voor vertrek aan te zetten. Zo begin je je reis met een koude koelkast.
  • Zet de koelbox altijd op de minst warme plek. Dus niet in de volle zon, of in een tent die flink opwarmt als de zon erop staat.
  • Koele lucht moet kunnen circuleren in de koelbox. Dat gaat niet goed als de koelkast tot de nok gevuld is met eten en drinken.
  • Stop gekoelde producten zo snel mogelijk in je koelbox.
  • Gebruik je koelbox nooit als extra campingstoel. Het deksel kan hierdoor namelijk kromtrekken waardoor er ruimte ontstaat en de koelbox niet langer goed sluit.