Cao-lonen stijgen, maar Nederlanders gaan er toch op achteruit door inflatie

Problemen-geld-159020097_m.jpg

Nederlanders gingen er niet eerder zo veel op achteruit als in 2022. Weliswaar stegen de cao-lonen het hardst sinds 2008, de inflatie steeg veel harder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat daarbij opmerkt dat het verschil tussen de loonontwikkeling en de inflatie niet eerder zo groot was.

De cao-lonen in Nederland stegen in 2022 met 3,2 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het laatste kwartaal van het jaar namen de lonen op jaarbasis met 3,6 procent toe, de grootste stijging in twintig jaar. Maar de consumentenprijzen stegen nog sterker, ziet het CBS. Op basis van de eerste elf maanden van 2022 gemiddeld met zo’n 10 procent. Daardoor gingen Nederlanders er per saldo, ondanks een salarisverhoging, ongeveer 6 procent op achteruit, berekende het CBS.

Financiële problemen

CNV noemt het ‘volstrekt onaanvaardbaar’ dat steeds meer werkenden in de financiële problemen komen door de ‘gebrekkige’ loonstijging. De vakbond reageert daarmee op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waaruit blijkt dat Nederlanders er nog niet eerder zoveel op achteruit zijn gegaan als in 2022.

Stijging schone schijn

CNV noemt de stijging van de lonen met 3,2 procent vorig jaar schone schijn. ‘Dat is slechts 1 procent meer dan een jaar geleden. Kinderspel dus, zeker in een jaar waarin de inflatie gemiddeld ruim 10 procent was.’ Volgens de vakbond hebben vooral de middengroepen het nakijken.

Onderwijs, vervoer en opslag grootste stijging

Volgens het CBS vallen ongeveer acht op de tien werknemers onder een cao en ontvangen die op basis daarvan hun salaris. De sectoren waarin het salaris het meest steeg, zijn het onderwijs en vervoer en opslag, met respectievelijk 5,2 en 4,6 procent. In de landbouw, bosbouw en visserij stegen de cao-lonen het minst, met 2 procent.

CNV in onderhandeling

‘CNV gaat daarom in 2023 stevig de cao-onderhandelingen in. Zeker nu de bedrijfswinsten in 2022 hoger zijn dan ooit’, stelt de bond. Volgens het CBS stegen de cao-lonen vorig jaar weliswaar het hardst sinds 2008, de inflatie steeg veel harder. Het verschil tussen de loonontwikkeling en de inflatie was niet eerder zo groot als nu.

Bron: ANP